Reklama

Nie wszyscy są fanami karpia, a przecież Święta w wielu domach nie mogą się obejść bez ryby! Tu z pomocą przychodzi Robert Makłowicz, którego na planie Masterchefa Juniora poprosiliśmy o przepis na niecodzienne danie bożonarodzeniowe. Mistrz kuchni wybrał dla naszych czytelników coś pysznego, ale prostego. Oto przepis na norwesko-szwedzki gravlax.

Reklama

Gravlax, czyli łosoś marynowany na zimno autorstwa Roberta Makłowicza

Gravlax to świetna propozycja dla wszystkich entuzjastów łososia na kanapach czy w towarzystwie pysznego sosu. Jak przyrządzić tę spektakularną, a nietrudną w przygotowaniu rybę? Oto, czego potrzebujecie.

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka brandy lub koniaku
  • 1 pęczek łodyżek koperku
  • 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu

Co zrobić ze składniami? „Z ryby wyjmujemy ości – nawet jeśli to jest filet, to mogą one tam być. Następnie zanurzamy w marynacie z wody, cukru, soli, kopru, brandy i pieprzu. Trzymamy to w szczelnym pojemniku minimum trzy dni obracając codziennie łososia”, wyjawił VIVIE.pl Robert Makłowicz. Idealnym dodatkiem do ryby będzie sos musztardowy!

Reklama

Cały proces przygotowania gravlaxu oraz wspomnianego sosu możecie też zobaczyć na kanale YouTubowym miłośnika gotowania w TYM FILMIE, a już na wiosnę 2021 ulubieniec widzów będzie gościem specjalnym odcinku Masterchef Junior!

adobe stock
Reklama
Reklama
Reklama