Reklama

Już dziesiątego listopada o 19:30 rozpocznie się emisja półfinałowego odcinka 13. edycji MasterChefa. Z kolei tydzień później dowiemy się, kto zostanie jej zwycięzcą. I to właśnie na planie dwóch ostatnich części zmagań o tytuł laureata programu spotkaliśmy z Przemkiem Klimą. W sercu słonecznej Grecji wyjawił nam kilka sekretów restauracji. To właśnie on jako pierwszy w Polsce zdobył dwie gwiazdki Michelin!

Reklama

Co trzeba zrobić, żeby dostać gwiazdkę Michelin?

Juror polskiej edycji MasterChefa i szef dwugwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 odpowiedział nam na pytanie: „jakie kryteria trzeba spełnić, by otrzymać to prestiżowe wyróżnienie?”. „Właśnie najśmieszniejsze jest to, że ja nie wiem. Nikt mi wcześniej nie dał żadnej rozpiski wymagań, jakie muszę spełnić, by sięgnąć po gwiazdkę. Po prostu przychodzą inspektorzy, oceniają jedzenie, kierują się czynnikami, które dla mnie są tajemnicą. Wiem jedno: otrzymanie gwiazdki wymaga dużo pracy. Trzeba zdobyć doświadczenie, pracując w wielu restauracjach. Dopiero potem można otworzyć swoją – taką, która może kiedyś będzie mogła aspirować do gwiazdki”, usłyszeliśmy przed kamerą VIVY.pl.

Czy da się wyróżnić kategorie, którym przyglądają się eksperci? „Jakość składnika, tożsamość szefa kuchni, prezentacja dań, serwis, lokalizacja. Ważne są też proporcje, doprawienie i powtarzalność w daniach. To nie chodzi o to, by dać do dekoracji piękne kwiaty czy by sprzedać najdroższy kawałek mięsa. Ale mi się to tylko wydaje, ja tego dokładnie nie wiem…”, obstawiał przy swoim Przemysław Klima.

Przemysław Klima, plan MasterChefa 13
materiał prasowy TVN materiał prasowy TVN

Nasz dziennikarz Rafał Kowalski wspomniał, że jest na świecie kilka gwiazdek, które nie zostały przyznane luksusowym, drogim lokalom a np. właścicielom azjatyckich budek ze street foodem. Jak to możliwe? „I właśnie to potwierdza, że naprawdę nie wiadomo, jakie są dokładnie zasady oceny inspektorów Michelin. Ja akurat robię kuchnię polską, taką moją z dzieciństwa. Promuję składniki, na których się wychowałem. Być może ich urzekło, że promuję w ten sposób Polskę, że zachowuję w kuchni DNA moich korzeni. Przenoszę na dorosłe życie i na umiejętności szefa kuchni to, czym karmiły mnie mama czy babcia”, powiedział VIVIE.pl juror MasterChefa.

A czy krakowskie zapiekanki z Okrąglaka – jako polski street food – mogłyby zawalczyć o Gwiazdki? I skąd takie, a nie inne ceny w jego flagowej restauracji? Za kolację dla jednej osoby zapłacimy 890 złotych. Tego wszystkiego dowiesz się z naszego wideo na górze strony.

Reklama

OBEJRZYJ TAKŻE: Ten problem mają miliony Polaków. Magda Gessler wprost o restauracjach i pieniądzach

Przemek Klima, MasterChef 13
materiał prasowy TVN materiał prasowy TVN
Reklama
Reklama
Reklama