WIDEO VIVY.PL

Piotr Adamczyk o kosztach i trudach prowadzenia restauracji: „Wszyscy się łapiemy za głowę”

„Czasy nie są łatwe”, mówi. Ale wzrusza go jedno...

Rafał Kowalski 27 marca 2023 14:50

Restauracja Piotra Adamczyka to obowiązkowy punkt na mapie Warszawy dla wszystkich pasjonatów gastronomii. Stary Dom oferuje świetną kuchnię i domową atmosferę, jednak jak wiele innych restauracji musi mierzyć się z inflacją oraz drożejącym prądem i gazem. Przy ostatnim spotkaniu z aktorem zapytaliśmy go o to, jak prowadzić biznes w obecnych czasach.

Piotr Adamczyk o założeniu restauracji, rosnącej inflacji i drogich rachunkach

Przy okazji premiery filmu Miłość po angielsku Piotr Adamczyk poświęcił też fragment naszej rozmowy swojej restauracji. Stary Dom powstał w 2009 roku i jest jednym z niewielu miejsc prowadzonych przez osobę znaną, które ma się świetnie. „Teraz będę nieskromny, ale to, że tak wiele osób ze świata publicznego ciągnie do gastronomii, jest związane z tym, że się Adamczykowi udało. Bo 14 lat temu nie otwierali knajp”, przyznał Piotr Adamczyk. „Nasza restauracja to uczciwa historia: jest nas trzech, każdy coś inwestuje, każdy coś wnosi. To ogromna radość jak tam przychodzę i widzę, że ludzie są zadowoleni”, powiedział VIVIE.pl aktor.

A czy trudno mu w czasie inflacji patrzeć na rachunki za prąd i gaz, które raz na jakiś czas musi odczytać? „Wszyscy się łapiemy za głowę. Nie chcę tłumaczyć teraz, dlaczego także restauracje muszą podnosić ceny. Myślę, że każdy to rozumie. […] Czasy nie są łatwe. Każdy, kto prowadzi biznes, musi stawić temu czoło”, przyznał przed kamerą VIVY.pl.

ZOBACZ TAKŻE: Piotr Adamczyk: „Męczyły mnie propozycje ról w sutannach i podstarzałych playboyów. Powiedziałem STOP

Piotr Adamczyk, VIVA! październik 2019
Fot. Bartek Wieczorek/ LAF AM

Pandemia a restauracje. Komentarz Piotra Adamczyka

Artysta równie emocjonalnie wspomina czas pandemii, w którym wiele biznesów upadło. Na szczęście Staremu Domowi udało się ocaleć. „My bardzo sprawnie przeszliśmy przez najtrudniejszy czas dla gastronomii, czyli pandemię. Choć nawet w Stanach knajpy popadały, a dostawały ogromne wsparcie. Np. w wolnorynkowej zasadzie, czyli zamiany chodników czy parkingów na ogródki restauracyjne, co powiększało powierzchnię dla gości czasem kilkukrotnie”, powiedział aktor Rafałowi Kowalskiemu z VIVY.pl.

Piotr Adamczyk, 2009

Piotr Adamczyk, 2009
Fot. AKPA Gałązka

Jedno po czasie pandemii Piotra Adamczyk mocno wzruszało. „Najbardziej wzruszające były powroty naszych stałych klientów. Mówili: wie Pan, ja też teraz nie zarabiam, ale specjalnie dla naszego kelnera zostawiam trzykrotny napiwek, bo się tak cieszę, że wraca to miejsce. Ja się cieszę, że to ulubione miejsce dla wielu i że nazwa Stary Dom, która kiedyś brzmiała staroświecko, dziś jest naprawdę stara. To duży sukces”, podsumował współwłaściciel restauracji.

Cały fragment rozmowy o prowadzeniu swojej gastronomii możecie zobaczyć na górze strony. Z kolei cały długi wywiad z artystą zamieszczamy poniżej. 

CZYTAJ TEŻ: Olga Frycz pierwszy raz o nałogu. „Całkowicie odebrał mi poczucie własnej wartości”

Piotr Adamczyk, VIVA! październik 2019
Fot. Bartek Wieczorek/ LAF AM

Piotr Adamczyk, na planie serialu „Lepsza połowa”, 08.01.2020 rok
Fot. Piotrowski/AKPA

Piotr Adamczyk, na planie serialu „Lepsza połowa”, 08.01.2020 rok

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Nie pokochali się od razu, kilka lat temu pokonali kryzys. Hania Żudziewicz i Jacek Jeschke o drodze o ślubu

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA SOKOŁOWSKA zdobyła sympatię widzów jako Zuza w „Przyjaciółkach”. Wytańczyła Kryształową Kulę. Teraz przyszedł czas na realizowanie swoich projektów i marzeń. URSZULA DUDZIAK I GRZECH PIOTROWSKI: dwie silne osobowości, dwa pokolenia. Diwa jazzu i wirtuoz saksofonu połączyli siły w niesamowitym projekcie „WE” dla pokoju na świecie. KRZYSZTOF MIRUĆ: architekt z wykształcenia, osobowość telewizyjna, z zamiłowania projektant wnętrz o swojej drodze do sukcesu.