Reklama

Niezwykle prosta, smaczna i zdrowa dieta CRAM podbija Internet! To wspaniała wiadomość, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że właśnie rozpoczął się wiosenno-letni sezon. Oto, co powinnaś o niej wiedzieć!

Reklama

Na czym polega dieta CRAM?

Na początek kilka przydatnych informacji. Dieta CRAM jest szczególnie popularna we Włoszech i w Ameryce Łacińskiej. Jej nazwa to pierwsze litery produktów, na których się opiera ten sposób odżywiania, czyli zboża (C – Cereals), ryż (R – Rice), jabłka (A – Apples) i mleko (M – Milk).

Co takiego znajdziemy w tych zdrowych produktach? Zboża i ryż są bardzo ważnym źródłem błonnika. Jabłka są bogate w pektyny (redukują poziom glukozy we krwi), kwercetynę (ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne), bioflawonoidy (wspomagają pracę układu odpornościowego), i enzymy. Wreszcie mleko – to mieszanka białka, minerałów i witamin. Najlepszy efekt uzyskasz, łącząc takie pożywienie z dużą ilością wody!

Dla kogo dieta CRAM?

To jedna z diet błyskawicznych. W rzeczywistości, już po trzech dniach powinnaś zauważyć utratę wagi, bardziej płaski brzuch i poprawę zdrowia jelit. Dieta CRAM została stworzona, aby pomóc osobom cierpiącym na problemy żołądkowo-jelitowe, w tym wzdęcia. Te dwie rzeczy często idą w parze.

Należy jednak pamiętać, że taki sposób odżywiania zalecany jest jedynie na bardzo krótkie okresy, ponieważ może prowadzić do niedoborów żywieniowych. W przypadku nadwrażliwości na gluten i laktozę istnieje ryzyko uzyskania efektu odwrotnego, tj. zwiększenia obrzęku brzucha.

Reklama

Aby utrzymać wynik diety przez dłuższy czas, w Twoim codziennym menu powinny na stałe zagościć pokarmy bogate w błonnik i czysta woda!

Reklama
Reklama
Reklama