Nie tylko pho! Oto zupy wietnamskie, których musicie spróbować!
Podpowiadamy, gdzie dobrze zjeść.
Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Chętnie chodzimy na sushi, odkrywamy smaki tajskich potraw, a także interesujemy się kuchnią Wietnamu. Do najbardziej popularnych dań wietnamskich należy zupa pho. To danie jest odpowiednikiem naszego polskiego rosołu. Zupa pho to nic innego jak wywar wołowy podawany z makaronem ryżowym oraz dodatkami (warzywa, tofu). Brzmi lekko? Nic bardziej mylnego! To danie jest tak sycące, że nie znajdziecie miejsca na deser! Odwiedziliśmy kilka miejsc z kuchnią wietnamską w Warszawie, ale bezkonkurencyjną okazała się być restauracja Oh My PHO! Wyczuwalne przyprawy, smaczne mięso wołowe - delikatne i aromatyczne. Zainteresowanym podpowiadamy, że restauracja znajduje się na ulicy Wilczej 32 w Warszawie.
Jakich dań kuchni wietnamskiej warto jeszcze spróbować? Sprawdziliśmy to!
Do jednej ze smaczniejszych zup z Wietnamu należy zupa Bun Bo Hue. Jej nazwa pochodzi od makaronu bun, z którym się ją podaje. Zupa ta przyrządzana jest na pikantnym wywarze wołowym bo. Jak łatwo się domyślić danie pochodzi z regionu miasta Hue. Zupa jest bardzo wyrazista i bogata w składniki – najczęściej zawiera: limonkę, miętę, chili, kiełki.
Kolejną zupą wietnamską, o której warto wspomnieć jest zupa bahn cahn. Mięso ryby, krewetki, kolendra, klarowny wywar i ostre przyprawy czynią tę zupę kwintesencją orientalnych smaków. Najczęściej podawana jest z grubym makaronem ryżowym i rybnymi kotlecikami.
Zupa grzybowa ma także swój odpowiednik w Wietnamie. Mean Ga to wywar mięsny z grzybami azjatyckimi (np. shiitake lub nam huong). To bardzo aromatyczna zupa z dużą ilością ziół!