Znamy przepis na tort weselny księcia Harry'ego i księżnej Meghan!
Teraz możesz zrobić go sama w domu!
- Gabriela Łaskowska
Ślub księcia Harry’ego i księżnej Meghan już za nami, ale cały świat nadal o nim mówi. Zastanawiamy się ilu było gości, jak wyglądała uroczystość weselna oraz jaki makijaż miała na sobie tego dnia księżna. Jest jeszcze jedna rzecz, nad którą rozmyślamy. Mianowicie, tort weselny. Jak wyglądał, kto go zrobił, jaki miał smak i jak go zrobić w domu? Na wszystkie te pytania znamy odpowiedzi! Jesteście ciekawi?
Tort wykonała Claire Ptak, właścicielka londyńskiej cukierni Violet Cakes, która ma polskie korzenie! Pracowała nad nim przez kilka dni, razem ze swoim sześcioosobowym zespołem, w kuchniach Pałacu Buckingham. Jeszcze przed ślubem zdradziła, że ciasto będzie miało cytrynowe aromaty osłodzone czarnym bzem i składać się będzie z 3 części o różnych rozmiarach. Znamy też składniki, z których zostało wykonane i ich proporcje: 200 limonek, 500 jajek, 20 kg masła, 20 kg mąki, 20 kg cukru, 10 butelek likieru z kwiatu dzikiego bzu.
Jeśli chcielibyście wykonać sami w domu ciasto, zainspirowane królewskim tortem weselnym, przedstawiamy przepis, stworzony przez Adama Grądziela, barmana z warszawskiego baru Kita Koguta!
BISZKOPT
Składniki:
225 g masła
4 duże jajka
225 g cukru pudru
225 g przesianej mąki
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru
Jadalne kwiaty
Krem cytrynowy
10 ml domowego syropu z bzu
Okrągłą blachę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C. Do dużej miski wrzuć cukier, masło i skórkę z cytryny. Ucieraj, aż otrzymasz puszystą masę. Dodawaj jajka, cały czas dokładnie mieszając. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanej blachy i włóż do piekarnika na 45-50 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe specjalnym patyczkiem. Wyciśnij sok z cytryny i usuń z niego pestki. Nakłuj patyczkiem ciasto na całej powierzchni i zalej je przygotowanym wcześniej syropem z bzu (przepis na niego znajdziecie w dalszej części). Następnie posyp ciasto cukrem. Zanim wyjmiesz je z blachy, upewnij się, że całkowicie wystygło.
SYROP Z CZARNEGO BZU
Składniki:
500 g kwiatów czarnego bzu
700 ml wody
1 kg cukru
2 limonki
1 cytryna
Podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Do syropu dodaj sok z limonek i cytryny, a następnie zetrzyj z nich skórkę i dodaj ją. Dorzuć 500 g kwiatów z bzu. Pozostaw syrop do wystygnięcia, a następnie schowaj go do lodówki na maksymalnie 24 godziny. Odcedź.
KREM CYTRYNOWY
Składniki:
Serek mascarpone
Sok z 1 cytryny
250 ml śmietanki 36%
Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj serek mascarpone i sok z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Po wyjęciu kremu rozprowadź go na cieście. Następnie dodaj jadalne kwiaty dla ozdoby. Gotowe!