Poznaj 10 powodów, dla których awokado nie może zabraknąć w diecie!
Koniecznie zobacz galerię
- Redakcja VIVA!
W ostatnich latach głośno zrobiło się awokado. W dużej ilości przepisów zakładających zdrowe odżywianie jest to podstawowy składnik dań - w pastach na kanapkę, zupach, a także sałatkach. Nic w tym dziwne, roślina ma niesamowite walory smakowe, a także jest bombą witaminową. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu często jest podstawą diety roślinnej, ponieważ pozwala uzupełniać niezbędne składniki odżywcze, które w tradycyjnych sposobach żywieniowych można uzyskać z mięsa. Na naszej stronie znajdziecie inspirujące przepisy, które są proste w wykonaniu i oczywiście z awokado w roli głównej! Koniecznie zobaczcie galerię, w której znajdziecie powody, dla których spożywanie tego warzywa jest niezwykle istotne i pozytywnie działa na organizm!
A oto 10 powodów:
1 z 10
Awokado to źródło składników odżywczych. Jest bogate w błonnik, witaminy C, E, K i B-6, a także kwas foliowy, magnez i potas.
2 z 10
Dzięki dużej zawartości tłuszczów pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości i hamuje podjadanie, co jest niezwykle ważne podczas diety.
3 z 10
Dzięki zawartości beta-sitosterolu regularne spożywanie awokado wpływa na zdrowy poziom cholesterolu w organizmie.
4 z 10
Pół awokado zapewnia dzienną porcję zapotrzebowania na witaminę K, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania kości.
5 z 10
Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezwykle istotny w diecie. Pomaga on chronić jelito grube, żołądek, trzustkę i szyjkę macicy przed nowotworami.
6 z 10
Dodatkowo ze względu na zawartość kwasu foliowego poleca się jedzenie awokado kobietom w ciąży. Jak dowodzą badania wpływa to na mniejsze ryzyko poronienia.
7 z 10
Awokado nie powinno zabraknąć w diecie u nerwusów, ponieważ niweluje nadmiar homocysteiny, która zakłóca produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny odpowiedzialnych za nastrój, regularny sen i apetyt.
8 z 10
Awokado jest bogate w naturalny błonnik, który może pomóc w zapobieganiu zaparciom, utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego i zmniejszeniu ryzyka raka jelita grubego.
9 z 10
Dodatkowo spożywanie produktów z dużą ilością błonnika obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Poprawia wrażliwość na insulinę i zwiększa utratę masy ciała u osób otyłych.
10 z 10
Według naukowców awokado zawiera substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, szczególnie przeciwko E. coli, przyczyniającym się do zatrucia pokarmowego.