12 kwietnia Dniem Czekolady. Mamy przepis na najlepsze czekoladowe ciasto!
Poznaj najprostszy przepis na lava cake!
- Aleksandra Tylińska
Zwolenników czekolady jest o wiele więcej niż jej przeciwników. Nic dziwnego, bo nie tylko nieziemsko smakuje, ale także przyspiesza produkcję endorfin w organizmie odpowiedzialną za dobre samopoczucie! Czekolada (najlepiej gorzka) poprawia pamięć i zapobiega powstawaniu cukrzycy. Ziarna kakaowca zawierają także dużo magnezu oraz witamin B6, B12, A i E.
Miłość jest wszystkim czego potrzebujesz. Odrobina czekolady od czasu do czasu na pewno jednak nie zaszkodzi - Jill Shalvis „Szczęściara”.
Ważne jednak, by zachować zdrowy rozsądek, ponieważ czekolada spożywana w nadmiernych ilościach powoduje otyłość. Jedzona z umiarem na pewno Wam nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc!
Przepis na lava cake!
Niezależnie, czy jesteście zwolennikami czekolady mlecznej, deserowej, gorzkiej czy… białej, musicie wypróbować najprostszy przepis na najsmaczniejsze ciasto na świecie – lava cake!
Składniki:
175 g masła
200 g gorzkiej, posiekanej czekolady
3 duże jajka
125 g cukru brązowego
30 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne. Rozpuść masło na patelni, zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj z połową czekolady do momentu, aż się roztopi. W osobnej misce ubijaj jajka i cukier do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodaj do naczynia z rozpuszczoną czekoladą i przesiej mąkę. Do masy dodaj pozostałą czekoladę i używając szpatułki wymieszaj do uzyskania idealnej, jednolitej masy. Przelej do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 20 minut lub do momentu, kiedy ciasto będzie lekko twardawe po bokach, ale w środku ciągle „surowe”. Ciasto najlepiej smakuje od razu po upieczeniu! Idealnym dodatkiem do lava cake będą lody np. o smaku masła orzechowego lub waniliowe. Gwarantujemy Wam, że się… rozpłyniecie ;-)