Jesień w kuchni? Czas na słodkie wypieki z dyni!
Sprawdź te przepisy. Są proste, a efekty przepyszne!
- Redakcja VIVA!
Duża, pomarańczowa i bardzo smakowita. Królowa jesieni. Dynia to nie tylko świetna halloweenowa dekoracja, ale również doskonały składnik jesiennych potraw! Głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze i słodkawy, ciekawy smak. Dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania z niej dań oraz szerokie możliwości wykorzystania przy przyrządzaniu różnych posiłków - idealnie nada się na obiad, do sałatki, a także na deser. I na tych ostatnich się skupimy. Sprawdźcie najciekawsze propozycje deserowe z dynią w roli głównej!
ZOBACZ TEŻ: Przygotowujesz halloweenowe przyjęcie? Nie zapomnij o... upiornych drinkach!
Serniko-brownie z dynią
Składniki na masę brownie:
• 180 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka kakao
• 3 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 220 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Roztopić masło i zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 min i wymieszać. Roztrzepać jajka, dodać ekstrakt z wanilii, cukier i sos czekoladowy. Dosypać mokę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.
Składniki na dyniową masę serową:
• 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 250 g serka mascarpone
• 2 duże jajka
• 90 g drobnego cukru do wypieków
• 250 g puree z dyni*
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)
Wszystkie składniki zmiksować. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, należy dodać odrobinę śmietany kremówki.
Formę 33x23cm wyłożyć papierem. Przelać do niej masę brownie. Na nią wyłożyć masę serową. Widelcem wymieszać masy, robiąc esy-floresy. Piec w 165 stopniach bez termoobiegu, przez ok. 45min.
Cynamonki z dynią
Składniki na 20 - 24 mini drożdżówki:
• 3,5 szklanki mąki pszennej
• 24 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
• 1 jajko
• 80 g cukru
• 3/4 szklanki mleka, letniego
• 3/4 szklanki puree z dyni*
• 50 g masła, roztopionego
• 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
• 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
• pół szklanki cukru
• 1 łyżka cynamonu
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wymieszać. Pod koniec dodać ostudzony tłuszcz. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na cienkie blaty o wymiarach 40x30cm. Posmarować je roztopionym masłem i nadzieniem. Zwinąć w kształr rolady i pokroić na grube plastry. Ułożyć na blachach, wyłożonych papierem. Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 30min do wyrośnięcia. Wysmarować bułeczki roztrzepany jajkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 13min.
Gofry dyniowe:
Składniki na około 10 gofrów:
• 200 ml wody gazowanej
• 200 ml mleka
• 150 g puree z dyni*
• 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 250 g mąki pszennej np. poznańskiej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
Wymieszać wodę, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz przestudzone masło. Wymieszać i odstawić na 15min.
Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem. Nagrzać gofrownicę i piec w niej gofry do zarumienia.