Reklama

Słynny polski szef kuchni, którego restauracja Atelier Amaro posiada jedną gwiazdkę Michelin, Wojciech Modest Amaro dołączył do grona światowych gwiazd gastronomii, które zaprezentują swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco! To tu mieści się restauracja „inSitu”, która zaprosiła do specjalnego projektu najwybitniejszych restauratorów szefów kuchni z całego świata. Wśród nich znalazł się jeden szef kuchni z Polski - Wojciech Modest Amaro. Dania, stworzone przez wybitnych kucharzy można zamówić w „inSitu” i degustować na miejscu. Kulinarne dzieła sztuki to uczta nie tylko dla podniebienia.

Reklama

Co przygotował Amaro dla „InSitu”?

Amaro przyrządził jego autorską wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu z nutami polskiego lasu - świerku i jałowca.

Reklama

„Patrząc na listę sław, które są obok mnie, nie trudno nie poczuć wzruszenia, dumy i satysfakcji z tych wielu lat pracy. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. To sukces całego mojego zespołu. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. W grudniu będę w muzeum w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w trzygwiazdkowej restauracji” – zdradził Amaro w jednym z wywiadów.

Instagram @modest9amaro
Maciej Piórko/Polsat
Reklama
Reklama
Reklama