Reklama

Sushi cieszy się nadal rosnącą popularnością. Co jakiś czas powstają nowe odsłony tego ryżowego przysmaku. Widzieliśmy już sushi z kurczakiem, sushi donuty, a nawet sushi lody! Jedyne czego nam brakowało, to wersja sushi dla wegan! Mimo swojego bogactwa smakowego, daje ono niewielkie możliwości weganom. W końcu podstawą tej potrawy jest ryba, której nie spożywają.

Reklama

Kto jest pomysłodawcą?

Vegan Junk Food Bar w Amsterdamie we współpracy z Vegan XL opracował wegańską alternatywę dla tuńczyka. Do jego stworzenia wykorzystuje się tapiokę i wodorosty - to dzięki nim smakuje ona jak prawdziwe owoce morza. Taką „rybę” podaje się z wasabi i marynowanym imbirem, jak tradycyjne sushi. Nie tylko smakuje jak tuńczyk, ale również tak wygląda!

Gdzie można spróbować wegańskiej ryby?

Jak na razie nie dostaniemy wegańskiej wersji ryby w Polsce. Aby skosztować tego przysmaku, trzeba wybrać się do Amsterdamu. Tamtejsza restauracja Vegan Junk Food Barjak na razie jest jedynym miejscem, która w swojej ofercie ma wegańską wersję ryby. Podobno za jakiś czas ma być dostępna również w Jumbo Food Market w Groningen w Holandii.

Reklama

Jesteście ciekawi czy rzeczywiście smakuje jak tradycyjna ryba?

Reklama
Reklama
Reklama