Reklama

Wielkanoc w tradycji chrześcijańskiej to najważniejsze święta w roku, związane ze zmartwychwstaniem Chrystusa. To świętowanie nowego życia i nadziei, która się z tym wiąże. W Polsce bardzo wiele kultywowanych tradycji wywodzi się sprzed lat i są one pielęgnowane przez pokolenia. Wydawałoby się, że przy stole najwięcej tradycji mamy w trakcie Bożego Narodzenia, jednak również podczas Wielkanocy można wyróżnić ich kilka. Oto niektóre w nich!

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Wielkanoc: kulinarne triki na naturalne farbowanie jajek!

Wielkanocne tradycje przy stole – czy znasz je wszystkie?

Wielkanocne śniadanie

Tradycją wielkanocną jest uroczyste śniadanie w niedzielę. Wówczas cała rodzina zbiera się przy stole zastawionym bardzo suto, niemal jak do obiadu i składając sobie życzenia, wspólnie spożywa posiłek. To piękny czas, zwłaszcza, że za oknem wszystko budzi się do życia. Stół przystrojony jest zazwyczaj rzeżuchą oraz bukszpanem, które wprowadzają do wnętrza wiosenny nastrój.

Jedzenie święconych pokarmów

Podczas śniadania spożywa się również poświęcone w kościele pokarmy. Wśród nich znajduje się chleb, kiełbasa, jajka czy sól. Na stole znajduje się również wielkanocny koszyczek oraz baranek. Każdy z domowników przy stole powinien skosztować chociaż kawałek jednego produktu ze święconki.

Stukanie się jajkiem na szczęście

W wielu domach wykształciła się również tradycja stukania się jajkiem w skorupce. Osoba, której jajko przetrwa w nienaruszonym stanie najdłużej, będzie miała w tym roku wyjątkowe szczęście. To również świetna zabawa dla domowników, zwłaszcza tych najmłodszych.

Adobe Stock
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama