Wielkanoc 2023 - oto pomysły na lekką, świąteczną kolację!
Te dania są pyszne i całkiem proste do wykonania…
- Redakcja VIVA!
Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z czasem spędzanym w rodzinnym gronie. Zdradzamy więc mnóstwo przepisów na potrawy, których warto razem spróbować. Z roku na rok oprócz świątecznego śniadania bardzo popularna staje się również uroczysta kolacja wielkanocna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka propozycji na wieczorny posiłek, który będzie lekki i łatwostrawny - idealny po całodniowym obżarstwie! Koniecznie poznajcie receptury.
ZOBACZ TAKŻE: Wielkanoc - zobacz przepisy na świąteczne babki w różnych odsłonach!
Wielkanoc 2023 - wiosenna marynowana sałatka
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka białej komosy ryżowej
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki podartych liści mięty
- 1/4 szklanki posiekanych, prażonych migdałów
- 2 skrojone szalotki
- 2 łyżki pokruszonego feta
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pokrój cukinię na cienkie, podłużne paski. W dużej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny, musztardę, szalotki oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
- Do dużej miski dodaj komosę ryżową, cukinię, natkę pietruszki, miętę, migdały i ser feta. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem z szalotką.
Wielkanoc 2023 - kurczak pieczony w ziołach
Potrzebne składniki:
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 4 łyżki masła
- 1 cały kurczak
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W małej misce zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj czosnek, tymianek, masło masła i sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj. Kurczaka przełóż do naczynia do pieczenia i dokładnie wysmaruj mieszanką.
- Na dno brytfanny wlej 1/4 szklanki wody. Mięso piecz około 1 godziny, co jakiś upewnij się, że woda nie wyparowała całkowicie (w razie potrzeby dolej kolejne 1/4 szklanki). Gdy kurczak się upiecze pozostaw go na około 15 minut, aby odpoczął. Danie możesz podawać z sosami oraz sałatkami.
Wielkanoc 2023 - chrupiąca sałatka z indykiem i pomarańczami
Potrzebne składniki:
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- sól do smaku
- 1 duża kapusta pekińska (przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki)
- 1/4 małej czerwonej kapusty (cienko pokrojonej)
- 3 szklanki ugotowanej lub pieczonej piersi z indyka w przyprawach (pokrojonej w małe kawałki)
- 4 szalotki (cienko pokrojone)
- 2 pomarańcze (podzielone i pokrojone na kawałki)
- 2 średnie marchewki (obrane i grubo starte)
- 1/2 szklanki makaronu chow mein
- 1/2 szklanki posiekanych, prażonych migdałów
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z limonki, brązowy cukier, płatki czerwonej papryki i 1/2 łyżeczki soli.
- Dodaj kapustę, indyka, szalotki, pomarańcze i marchewkę i delikatnie wymieszaj, aż będą dobrze połączone. Na wierzch dodaj przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron oraz udekoruj danie prażonymi migdałami.
Wielkanoc 2023 - tarta wielkanocna z warzywami
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku mrożonego
- 2 opakowania sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
- pieprz i sól do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj mąkę, masło skrojone w mniejsze kawałki, dwa żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe ciasto włóż na około godzinę do lodówki. Następnie wyłóż je na blat i rozwałkuj, w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełóż do formy, nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli (aby ciasto nie urosło). Piecz około 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz do tarty. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj jajka oraz ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
CZYTAJ TEŻ: Dlaczego Wielkanoc jest taka ważna dla Ewy Wachowicz?