Oto ciekawe propozycje na dania z jajkami w roli głównej!
Nasze pomysły na świąteczne potrawy!
- Redakcja VIVA!
Sztandarowym produktem, który musi pojawić się na wielkanocnym stole są oczywiście jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, świetnie sprawdzają się jako składnik w sałatkach, kanapkach i innych daniach. Każdy z nas ma swoje niezmienne wielkanocne menu, które wiąże się z tradycją rodzinną, a receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie. A może w tym roku zdecydować się na świąteczne potrawy w nieco odświeżonej odsłonie? Poniżej znajdziecie ciekawe przepisy, właśnie z jajkami w roli głównej, koniecznie musicie je spróbować!
Jak ugotować jajko na twardo?
Większość potraw wielkanocnych opiera się na jajkach ugotowanych na twardo. Mimo, że ich wykonanie jest super szybkie, to często bywa skomplikowane. Skorupki uniemożliwiają monitorowanie, czy jajka są już wystarczająco ścięte od środka, czy też nie. Jak więc zrobić idealne jajko na twardo? Cały sekret tkwi w czasie gotowania.
Zobacz też: Fit ciasta na Wielkanoc - sprawdź nasz dietetyczny przepis na mazurka!
Przepis na jajko na twardo
Do garnka delikatnie włóż jajka i zalej zimną wodą. Gotuj na niewielkim ogniu i gdy woda zacznie wrzeć, odlicz 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, wylej gorącą wodę, a jajka zalej zimną. Po kilku minutach je obierz i spłucz, aby oczyścić je ze skorupek.
Jajka faszerowane
Potrzebne składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 posiekane w drobną kostkę pieczarki
- 1 łyżka jogurtu
- 1/2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę, a gdy się lekko zeszkli, dorzuć pieczarki i gotuj do odparowania soku pod przykryciem. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz papryką i cały czas mieszaj. Odstaw patelnię do wystygnięcia.
- Obierz jajka i każde z nich przekrój na pół. Wydrąż żółtko i przełóż do niedużej miseczki. Za pomocą widelca rozgnieć żółtą część jajka, dodaj pieczarki z cebulą, jogurt, musztardę oraz odrobinę natki pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż do białek, jajka rozłóż na talerzu i posyp natką pietruszki.
Sałatka na bazie jajek z sosem serowym
Potrzebne składniki:
- mix sałat
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 nieduży ogórek
- 1 pomidor
- 5 rzodkiewek
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
- 1 gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- sos serowy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj, ogórki i rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, a pomidora w grubszą kostkę. Obierz jajka i przekrój na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. W tym samym czasie przygotuj większą miskę i dodaj sałatę oraz pokrojone warzywa. Podsmażony boczek oraz jajka przełóż do sałatki. Całość dopraw sosem serowym i wymieszaj wszystkie składniki.
Ragoût z jajkami
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula skrojona w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku (obrane i posiekane)
- 1 pokrojona w plasterki kiełbasa
- 1 łyżka stołowa marokańskiej przyprawy ras el hanout
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 pomidory
- 8 dużych jajek
- 1/2 szklanki grubo posiekanej kolendry
- 2 łyżki ostrego sosu np. harissa
- kilka kromek ciepłego chrupiącego chleba
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż na złoty kolor. Wrzuć czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj kiełbasę i praż, aż się zarumieni.
- Następnie dorzuć marokańską przyprawę, wędzoną paprykę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory i gotuj, aż mieszanka zgęstnieje.
- Wbij jajka na patelnię i smaż do ścięcia białka. Gotowe danie udekoruj kolendrą i łyżeczką ostrego sos. Podawaj z ciepłym chlebem.
Pasta jajeczna do kanapek
Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 1 nieduża cebula
- 2 kiszone ogórki
- 50 g majonezu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo według przepisu powyżej i obierz ze skorupek. Następnie przełóż je do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj majonez oraz starty na drobnych oczkach tarki ogórek i przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jak najbardziej kremowa konsystencja. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów oraz tradycyjnych kanapek.