Reklama

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na świąteczne sałatki - z dodatkiem jajek, a także na bazie młodych warzyw. Aby podkręcić ich smak, warto skosztować je z wielkanocną pieczenią. Sekretem domowego, aromatycznego schabu są przyprawy i dodatki. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka pomysłów na marynaty do mięs, które nadadzą smaku i przepełnią cały dom smakowitym zapachem. Koniecznie zobaczcie receptury poniżej!

Reklama

Marynata do mięsa wieprzowego

Potrzebne składniki:

  • mięso wieprzowe
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

W miseczce połącz sól, cukier, chilli, wędzoną paprykę, czosnek, przyprawę do mięsa wieprzowego oraz pieprz cayenne. Następnie natrzyj przyprawą mięso i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozsyp posiekany tymianek oraz wyłóż masło. Mięso piecz w temperaturze 170 stopni przez półtorej godziny.

Pieczeń w przyprawie BBQ

Potrzebne składniki:

  • mięso wieprzowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce (wyjdzie jej zdecydowanie więcej, więc możesz przełożyć ją do szczelnego słoiczka). Dokładnie natrzyj mięso marynatą, włóż do lodówki na około 2 godziny, następnie piecz mięso w temperaturze 170 stopni przez około półtorej godziny.

Marynata do wielkanocnej pieczeni

Potrzebne składniki:

  • mięso wieprzowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 kulki jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Reklama

Przyprawy dokładnie rozetrzyj w moździerzu, dodaj posiekany czosnek, olej oraz ocet. Gotową marynatą dokładnie przypraw mięso i wstaw do lodówki na dobę. Następnie podsmaż mięso na patelni z każdej strony, wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) i piecz przez około półtorej godziny.

STOCK ADOBE
STOCK ADOBE
Reklama
Reklama
Reklama