Wielkanoc 2020 - świąteczna pieczeń na 3 sposoby!
Poznaj receptury
- Redakcja VIVA!
Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na świąteczne sałatki - z dodatkiem jajek, a także na bazie młodych warzyw. Aby podkręcić ich smak, warto skosztować je z wielkanocną pieczenią. Sekretem domowego, aromatycznego schabu są przyprawy i dodatki. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka pomysłów na marynaty do mięs, które nadadzą smaku i przepełnią cały dom smakowitym zapachem. Koniecznie zobaczcie receptury poniżej!
Marynata do mięsa wieprzowego
Potrzebne składniki:
- mięso wieprzowe
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
W miseczce połącz sól, cukier, chilli, wędzoną paprykę, czosnek, przyprawę do mięsa wieprzowego oraz pieprz cayenne. Następnie natrzyj przyprawą mięso i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozsyp posiekany tymianek oraz wyłóż masło. Mięso piecz w temperaturze 170 stopni przez półtorej godziny.
Pieczeń w przyprawie BBQ
Potrzebne składniki:
- mięso wieprzowe
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czosnku
- 1 łyżka prażonej cebulki
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce (wyjdzie jej zdecydowanie więcej, więc możesz przełożyć ją do szczelnego słoiczka). Dokładnie natrzyj mięso marynatą, włóż do lodówki na około 2 godziny, następnie piecz mięso w temperaturze 170 stopni przez około półtorej godziny.
Marynata do wielkanocnej pieczeni
Potrzebne składniki:
- mięso wieprzowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 kulki jałowca
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki jasnego octu winnego
- 4 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przyprawy dokładnie rozetrzyj w moździerzu, dodaj posiekany czosnek, olej oraz ocet. Gotową marynatą dokładnie przypraw mięso i wstaw do lodówki na dobę. Następnie podsmaż mięso na patelni z każdej strony, wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) i piecz przez około półtorej godziny.