Reklama

Najnowszy raport Rolnictwo, który wydał GUS ujawnia zadziwiające dane. Okazuje się, że w 2019 roku Polacy spożywali o 2,24% mięsa mniej, niż w latach poprzednich. Zastanawiające jest to, czy tendencja spadkowa związana jest ze wzrostem cen mięsa, czy też zmianą poglądów społeczności. Jedno jest pewne – spożycie mięsa w Polsce w dalszym ciągu spada.

Reklama
© Jérôme Rommé/Fotolia.com

Polacy w 2019 roku zjedli o 2% mniej mięsa

Informacje, które przekazał GUS z pewnością ucieszą osoby, które mięsa nie jedzą w ogóle, głównie ze względu na własne przekonania i chęć ochrony zwierząt. O 2% mniejsze spożycie mięsa niż do tej pory, to ogromna zmiana, zwłaszcza, że dotyczy ona danych związanych z jedną osobą. Szczegółowy raport ujawnia, że statystyczny Polak w roku 2019 zjadł około 61 kg mięsa. Jeszcze rok temu statystyczny Polak zjadał 62,4 kg mięsa. Warto wspomnieć, że tradycyjna polska kuchnia opiera się przede wszystkim na mięsie, jednak docierające do nas trendy z zachodu, nieco wypierają już schabowe, mielone oraz żeberka. Przyszedł czas na hummus, falafel oraz zupy krem.

Reklama

Jak będzie wyglądało spożycie mięsa w roku 2020?

Uważa się, że pandemia bardzo zmieniła myślenie całego społeczeństwa. Ludzie zaczęli uważniej patrzeć na to, co jedzą, a także zerkają do swoich portfeli. Ceny mięs zaczęły bowiem rosnąć. Według badań, mówi się, że około 20% społeczeństwa uważa dietę wegetariańską za bardziej atrakcyjną. Dane ujawnione przez Market Research World podają, że aż 25,4% Polaków zdecydowało się na ograniczenie spożywania mięsa. A ponieważ dane GUS w tym przypadku z roku na rok maleją, można przypuszczać, że w 2020 roku ilość spożywanego mięsa na jednego człowieka będzie jeszcze mniejsza.

ADOBE STOCK
Reklama
Reklama
Reklama