Smacznie, zdrowo i odpowiedzialnie. Rób świadome zakupy!
To, co wkładasz do koszyka w sklepie, ma znaczenie nie tylko dla ciebie
W jaki sposób robisz zakupy? Czy jesteś przywiązana do konkretnych marek i trzymasz się raczej swoich przyzwyczajeń? Czy wręcz przeciwnie - lubisz eksperymentować i za każdym razem sięgasz po produkt z innym logiem? Każdy model jest dobry, ale ważne, żeby nie robić tego bezmyślnie i automatycznie. Czasami to nie lada sztuka, bo ilość nowych marek i towarów na półkach bywa przytłaczająca. Gra jest jednak warta świeczki, bo to my, klienci, w dużym stopniu decydujemy o przyszłości naszej planety. Nasze codzienne wybory wpływają na bardziej odpowiedzialne społecznie postawy producentów i kształtują ich podejście do biznesu, a mogą także powodować zmiany w regulacjach prawnych.
Świadome wybory konsumenckie - co to właściwie oznacza? Jakimi zasadami należy się kierować podczas robienia codziennych zakupów, aby odżywiać się smacznie i zdrowo, a przy okazji nie szkodzić środowisku? Oto krótka ściągawka.
Poznaj skład i firmę
Podstawą jest oczywiście czytanie etykiet i składów na opakowaniu. Zasada jest jedna: im krótszy skład, tym lepszy. Oznacza to, że produkt został mniej przetworzony. Ma to także bezpośrednie przełożenie na smak - jest mniej chemiczny i bardziej naturalny. Jeśli symbole na etykiecie niewiele nam mówią, mamy do dyspozycji strony internetowe i aplikacje, które szybko przetłumaczą je na nasz język. Niestety nie zawsze mamy czas na tak skrupulatne "śledztwa".
Dlatego warto postawić na markę, której można "w ciemno" zaufać. A aby móc na kimś polegać, trzeba go poznać. Poświęćmy więc trochę czasu, aby dowiedzieć się, jak produkty danej firmy powstają i jaką drogę muszą pokonać, zanim ostatecznie trafią w nasze ręce. Jedną z marek, która w sposób transparentny pokazuje proces powstawania swoich produktów, jest Goodvalley.
Goodvalley oferuje swoim konsumentom wysokiej jakości mięso wieprzowe pochodzące ze zrównoważonej produkcji. Wie, że jakość żywności zależy od starannej pielęgnacji ziemi i dbania o dobrostan zwierząt. Co więcej, z myślą o ograniczeniu oddziaływania na środowisko, Goodvalley stosuje własny unikalny model produkcji "od pola do stołu".
Rolnictwo przyjazne klimatowi
Produkty Goodvalley swoje „życie” zaczynają na polu. Firma sama uprawia zboża, z których przygotowuje następnie paszę dla zwierząt. Marka regularnie bada ziemię i nawozi tylko tam, gdzie jest to konieczne, bez zbędnej ingerencji w glebę. Odpowiednio zbilansowana pasza wpływa na prawidłowy rozwój zwierząt, dlatego Goodvalley samo ją przygotowuje w specjalnym młynie paszowym.
Chów w zgodzie z dobrymi praktykami
Kluczowe jest także zachowanie dobrostanu zwierząt. Nie chodzi tylko o dbanie o właściwie pożywienie, ale także o stworzenie zwierzętom odpowiednich warunków. Chów to bardzo odpowiedzialna praca, prowadzona według określonych zasad i wymagająca odpowiedniego przeszkolenia personelu. Na fermach pracuje doświadczona kadra, która dzięki świetnej znajomości zachowań zwierząt jest np. w stanie ocenić, czy zwierzęciu jest za ciepło lub za zimno.
Innowacyjne rozwiązania
Goodvalley chce ograniczać wpływ na klimat i redukować emisję gazów cieplarnianych, dlatego firma posiada 8 własnych biogazowni. Firma wykorzystuje pozostałości organiczne z produkcji na dwa sposoby: by nawozić pola, które uprawia i by wytworzyć energię elektryczną oraz cieplną, niezbędną do funkcjonowania fermy. Nadmiar energii jest sprzedawany okolicznym wioskom. Biogazownie ograniczają emisję metanu do atmosfery. Dzięki tym rozwiązaniom Goodvalley może pochwalić się gospodarką o obiegu zamkniętym.
Bardzo ważnym zagadnieniem z punktu widzenia producenta jest prowadzenie działalności, tak by pożyczać, a nie czerpać bezpowrotnie ze środowiska. Natura daje nam nagrodę, za to, jak ją traktujemy, w postaci wartościowych surowców, z których możemy przygotowywać następnie nasze produkty. Ten aspekt, ta droga produktu „od pola do stołu” powinna być jasno pokazana konsumentom – podkreśla Paweł Nowak, Prezes Goodvalley Polska.
Goodvalley monitoruje i ogranicza transport. Wszystkie zwierzęta pochodzą z Polski, także lokalizacje i fermy są położone blisko siebie co pozwala zoptymalizować kwestię dostaw.
Goodvalley produkuje odpowiedzialnie. Ma to przełożenie na jakość produktu i finalnie na nasze zdrowie. A co ze smakiem? Smak jest pochodną sposobu produkcji i składników. Im bardziej odpowiedzialnie produkowany jest dany produkt i im prostszy ma skład, tym bardziej pełny i naturalny smak. Dlatego, robiąc zakupów warto zwracać uwagę nie tylko na skład, ale także na historię powstania produktu, aby dokonywać świadomych wyborów.
Sięgajmy po produkty bez konserwantów, wyprodukowane w sposób zrównoważony, z zachowaniem bioróżnorodności. Nasze wybory mają znaczenie i dla nas, i dla Ziemi.
Materiał powstał z udziałem marki Goodvalley