Reklama

Początek roku to idealny moment na wyznaczenie nowych trendów – również w żywieniu. Zastanawiacie się, co przyniesie w tym temacie rok 2021? Co będą jedli Polacy, a z czego część zrezygnuje całkowicie? Okazuje się, że wiele trendów z przeszłości wróci nawet do łask. Jesteście ciekawi, o czym mowa?

Reklama

Trendy kulinarne na rok 2021

Mijający rok 2020 wprowadził do naszego życia wiele zmian. Przestaliśmy bywać w restauracjach, przez co wiele z nich całkowicie zniknęło z kulinarnych map Polski. Przymusowy lockdown sprawił, że wróciliśmy do gotowania, chcąc też zaoszczędzić, ponieważ sytuacja na rynku pracy była mocno niepewna. Trend samodzielnego gotowania nie odejdzie do lamusa – co więcej – będzie się wciąż prężnie rozwijał, bo Polacy odkryli, jak bardzo sprawia im to przyjemność i satysfakcję.

Ekologia i zmiana nawyków żywieniowych

Z pewnością będziemy kupować więcej owoców i warzyw. Zamknięcie w domach sprawiło też, że uprawiamy mniej sportu, a co za tym idzie – trzeba zmienić chociaż nawyki żywieniowe na zdrowsze, aby tkanka tłuszczowa nie odkładała się tak szybko. Ponadto, sezonowe warzywa i owoce są dużą częścią naszej krajowej gospodarki.

Reklama

Rośliny zamiast mięsa

Już teraz wiele osób zrezygnowało z mięsa na rzecz zamienników, takich jak soja czy tofu i tempeh. W 2021 roku będziemy obserwować jeszcze większy trend na wege, co zdecydowanie cieszy – ilość spożycia mięsa w Polsce z roku na rok spada.

Reklama
Reklama
Reklama