Gdzie jeszcze zjesz śniadanie za złotówkę? TOP 5 warszawskich restauracji!
Pyszne i supertanie śniadanie w knajpce? To możliwe!
- Xymena Borowiecka
Pewnie niejednokrotnie słyszeliście, że w Warszawie jest drogo?! Nic bardziej mylnego! Wiele restauracji oferuje śniadania do dowolnej kawy za... symboliczną złotówkę! Aioli, Momu, Banjaluka... gdzie jeszcze możesz udać się na zdrowy, pożywny, a przede wszystkim pyszny i niedrogi posiłek? Oto przegląd najlepszych lokali, w których wprost zakochali się mieszkańcy stolicy. Przed wami niezwykła kulinarna podróż, pełna smaków z całego świata!
Momu - ul. Wierzbowa 9/11
Lokalizacja przy warszawskim Placu Teatralnym jest jedną z ogromnych zalet lokalu. Klienci wielokrotnie w swoich opiniach chwalą także wystrój, unikalny klimat oraz obsługę.
Restauracja Momu, jako jedyna w Polsce posiada piec, specjalnie sprowadzany z USA, w którym przygotowuje się większość potraw. Otulone dymem dania, mają swój niepowtarzalny charakter. Na szczególną uwagę zasługuje tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Menu zostało stworzone z myślą o osobach, które lubią prostotę, jak również dla bardziej wymagających klientów, którzy wolą nietuzinkowe połączenia smakowe i zmodernizowane wersje klasycznych, popularnych dań.
Śniadania:
poniedziałek – piątek: 9:00 – 12:00 (śniadanie do kawy za złotówkę)
sobota – niedziela: 10:00 – 14:00 (kawa do śniadania za grosz)
Uwaga, dla wymagających do śniadania lampka prosecco za grosz!
Z oferty śniadaniowej szczególnie polecamy owoce lasu na wiejskim chlebie oraz białą od Staszka spod Hali Mirowskiej. Koniecznie spróbujcie!
Aioli - ul. Świętokrzyska 18
Do AïOLI dojedziesz tramwajem, autobusem czy metrem - usytuowanie w ścisłym centrum miasta to ogromny plus.
Inspirowana południową kuchnią i dedykowana miejskiemu stylowi życia kantyna AïOLI to miejsce, które zapoczątkowało ideę śniadań za symboliczną kwotę. Stylowe wnętrze, odzwierciedla intensywny rytm południowego stylu życia i kuchni, której symbolem jest sos aïoli - klasyczny sos, powstały wiele wieków temu na bazie czosnku i oliwy. Z otwartej na salę kuchni, dochodzą niesamowite zapachy, a ponadto na własne oczy możemy zobaczyć proces powstawania dań. Miejsce charakteryzuje się sezonową, szalenie nowatorską kuchnią, zmiksowaną z tradycją i kreatywnością.
Śniadania:
poniedziałek – piątek: 9:00 – 12:00 (śniadanie do kawy za złotówkę)
sobota – niedziela: 10:00 – 14:00 (kawa do śniadania za grosz)
Jeśli chodzi o propozycje śniadaniowe polecamy pizzę, której składniki zmieniają się co sezon - jej sekretem jest wyborne ciasto. Co ciekawe, pieczywo jest wypiekane codziennie rano przez piekarza Aïoli!
Banjaluka - ul. Szkolna 2/4
Restauracja, podobnie, jak bośniackie miasto Banjaluka, od którego wzięła swoją nazwę, jest niezwykle kolorowa i pełna kontrastów.
Ten lokal zabierze was w niezapomnianą podróż po Bałkanach. Menu, opiera się na regionalnych produktach, które sprowadzane są bezpośrednio z państw bałkańskich. Niepowtarzalny klimat, muzyka na żywo, przepyszne jedzenie oraz kuchnia otwarta do późnego wieczora. Warszawska Banjaluka oferuje całą gamę potraw, pełnych południowych smaków i aromatów, m.in. deskę serów bałkańskich, pieczonego bakłażana czy tatar z polędwicy wołowej.
Śniadania:
sobota – niedziela: 10:00 – 13:00 (kawa za złotówkę do śniadania)
Menu śniadaniowe jest różnorodne. Znajdziemy w nim między innymi: risotto z bakaliami oraz duszoną w winie gruszką, jogurtem greckim z miodem cytrynowym i gorącą chałką, serwowane ze słodkim ajranem oraz lawasz z indykiem, jajkiem w koszulce, dipem buraczanym, sałatką warzywną, orzechami, serwowany z ajranem.
Słoik - ul. Złota 11
Energetyczne czy wykwintne - jakie będzie wasze śniadanie? My, zdecydowanie polecamy wyborną jajecznicę z kiełbaskami, boczkiem, pomidorem, pieczarką oraz fasolką.
Restauracja Słoik serwuje dania kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu, oparte na regionalnych produktach. Menu jest naprawdę różnorodne. Poza śniadaniami, polecamy m.in. pierogi z kaczki i soczewicy z okrasą i sosem rozmarynowym czy wątróbki drobiowe smażone z cebulką i karmelizowaną gruszką. Lokalizacja w ścisłym centrum stolicy (Pasaż Wiecha) sprawia, że bywają tutaj nie tylko mieszkańcy, ale również turyści.
Śniadania:
poniedziałek – piątek: 09:00 – 11:30 (śniadanie do kawy za złotówkę)
sobota – niedziela: 10:00 – 13:00 (promocja nie obowiązuje)
W restauracji tworzone są także weki, które można kupić i delektować się nimi w domu.
Shipudei Berek- ul. Jasna 24
Wybierając się na izraelskie śniadanie musicie koniecznie spróbować śródziemnomorskiego omletu z sałatką, serem labane, tahiną i pastą z tuńczyka.
Berek to nowoczesna, izraelska restauracja we współczesnym stylu rodem z Tel Awiwu. W śródziemnomorskiej, bliskowschodniej karcie królują talerzyki świeżych mezze, shipud (izraelskie szaszłyki mięsne, rybne i warzywne) i owoce morza. Znajdziemy w niej również przepyszne desery, spośród których zdecydowanie wyróżnia się malabi - kremowy izraelski pudding z dodatkiem konfitury różanej.
Śniadania (od 10 złotych za zestaw z kawą lub herbatą):
poniedziałek – sobota: 08:00 – 24:00
niedziela: 10:00 – 24:00
Izraelski hummus, sałatka fattoush, shakshuka - podawane są z ciepłym, wypiekanym na miejscu chlebem pita.