Wybrano najmodniejsze smaki 2018 roku
Oto TOP 5 produktów! Zdziwisz się, co będziemy jeść!
- Xymena Borowiecka
Stany Zjednoczone to kraj, gdzie mieszają się wszystkie kuchnie świata. Dzięki temu, znajdują się tutaj najlepsze restauracje świata i rodzą się najważniejsze trendy kulinarne. Nowy Jork to miasto, które kreuje nowości streetfood, natomiast w Los Angeles odkryjemy tajniki zdrowej, także wegańskiej kuchni. Nie bez powodu to Amerykańscy kucharze, krytycy kulinarni i fani gotowanie decydują o tym, co będzie hitem w gastronomii w kolejnych sezonach. Niedawno, na corocznej konferencji Instytutu Technologii Żywności w Chicago omówiono nowości kulinarne i zaprezentowano jedyną w swoim rodzaju listę TOP 5 smaków 2018 roku. Wybrano je na podstawie analiz, dokonanych przez dwie agencje wywiadu rynkowego - Mintel i Innova Market Insights, a przecież amerykańscy naukowcy nie mogą się mylić!
1 z 7
Już wiemy, że przyszły rok będzie należał do m.in. egzotycznego owocu, intensywnej i aromatycznej arabskiej przyprawy i regionalnych przysmaków.
2 z 7
Inspiracje z orientalnego bazaru: szafran, chrzan, kurkuma, kminek, pieprz cayenne
W kuchni nadal królowała będzie najmodniejsza przyprawa ostatnich lat, czyli kurkuma. Dodamy ją przede wszystkim do... drinków! Towarzyszyć jej będą kminek (doskonały do ziemniaków i domowych wypieków na słono, np. chleba czy bułek), pieprz cayenne (idealny różnego rodzaju mięsa i... shotów!), szafran (absolutnym hitem będzie sos szafranowy) oraz chrzan. Dużym zaskoczeniem będzie dodawanie przypraw do dań, które pierwotnie nie wymagają "podkręcania ich smaku", m.in. przetworów mlecznych i grillowanych warzyw. Co ciekawe, analiza amerykańskiego rynku żywności (największego na świecie) wykazała, że od 2015 roku sprzedaż tych niezawodnych dodatków do potraw wzrosła aż o 20%!
3 z 7
Smaki rodzinnego domu: regionalne zioła
Jak dowodzą badania, z roku na rok wzrasta sprzedaż produktów regionalnych. W 2018 roku szefowie kuchni będą przygotowywać swoje dania na bazie mniej znanych ziół od lokalnych dostawców lub takich wyhodowanych w specjalnych eko-ogrodach. Poznamy mniej popularne, sezonowe zioła i rośliny pochodzące z łąk i lasów. W Polsce możemy spodziewać się na naszych talerzach m.in. krwawnika i... pokrzywy! Eksperci twierdzą, że wkrótce na talerzach w największych restauracjach nastąpi niemała rewolucja. Sałatka z liści brzozy i łopianu lub deser z konfiturą z dzikiej róży? Jak najbardziej! Sprawdź hashtag #homegrown i zobacz instagramowe inspiracje domowy ogródek! Może w przyszłym roku wyhodujesz własne zioła?
4 z 7
Guanabana
To tajemniczy owoc, który smakuje jak... truskawki z ananasem z kwaśną nutą cytrusów i kremową konsystencją kokosa lub banana! Guanabana w tym roku zrewolucjonizuje kuchnie na całym świecie. Naturalnie, rośnie na drzewach w Meksyku i na Kubie - to tam właśnie był lubiany i popularny. Dotychczas mogliśmy go spożywać (w sproszkowanej formie) jako zamiennik cukru! Ten egzotyczny owoc z wyglądu nieco przypomina duriana - jest duży, zielony i pokryty kolcami, ale po otwarciu czeka nas miłe, słodkie zaskoczenie! Podobno, pomaga nawet walczyć z nowotworem, ponieważ znajduje się w nim mnóstwo antyoksydantów. Ponadto, spożywany w dużych ilościach leczy problemy skórne i działa przeciwstarzeniowo.
5 z 7
Pikantna i słodka... kawa!
Kawa wraca w wielkim stylu! Nie tylko w napojach - jej aromat w 2018 roku odnajdziemy w słodyczach, m.in. słodkich koktajlach, ciasteczkach i czekoladkach oraz pikantnych przekąskach czy... mięsie!
6 z 7
Będzie ostro: arabska harrisa
Lubicie ostre smaki? W nadchodzącym sezonie do łask zostanie przywrócona harissa. Ostra pasta powstaje z papryki chili utartej z czosnkiem i pomidorami, kminkiem lub kolendrą. Używa się jej w Tunezji oraz Libii. Świetnie podkręca smak orientalnych dań, warto dodać ją np. do hummusu.
7 z 7
Tradycyjnie i nowocześnie: herbata
Herbata jest niezaprzeczalnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwielbiamy jej orzeźwiający smak i wyjątkowy, niepowtarzalny aromat. W 2018 roku pojawi się w zupełnie nowym, zaskakującym wydaniu. Na jej bazie przygotujemy m.in. ciasta, smoothies i drinki. Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza problemy trawienne i działa antyoksydacyjnie.