Reklama

Orzeźwiajacy i kremowy makaron będzie idealny na koniec lata! Oto przepis na makaron cytrynowy, którego nie zapomnicie. Łatwy do zrobienia i… jeszcze łatwiejszy i szybszy do zjedzenia!

Reklama

Pasta al Limone z przepisu Matteo Brunettiego - składniki:

300g spaghetti
80g sera Parmigiano
30g masła
15g oliwy z oliwek
100g śmietany 30%
2 cytryny
sól, pieprz

ZOBACZ TAKŻE: Matteo Brunetti zdradza tajniki włoskiej kuchni - przepis na Risotto al Prosecco

Pasta al Limone - przepis Matteo Brunetti. Jak to zrobić:

fot. materiały prasowe

Obierz cytrynę ze skórki i wyciśnij sok. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, skórkę z cytryny i jej sok. Smaż przez 6-7 minut. Dolej śmietanę, przyprawi solą, pieprzem i dalej gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie włóż makaron do dużego garnka z gorącą osoloną wodą. Gotuj go zaledwie 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż makaron na patelnię i dolej na nią chochlę wody makaronowej. Gotuj makaron na patelni na dużym ogniu i jeśli płyn zredukuje się za bardzo, dolej znowu trochę wody. Rób tak aż do momentu, gdy makaron będzie ugotowany al dente. Zgaś palnik, poczekaj 1 minutę aż się lekko ostudzi i dosyp starty ser Parmigiano. Wymieszaj całość, podaj na talerze i udekoruj skórką z cytryny. Buon appetito!

fot. materiały prasowe

O autorze przepisu - Matteo Brunetti

Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!

Reklama

mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama