Świąteczne przepisy last minute!
Co można przygotować szybko i smacznie?
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia wymagają niezwykłej organizacji i dokładnego planu. Porządki w domu, dekoracje świąteczne, choinka, prezenty - multitasking na najwyższym poziomie! Do tego wszystkiego dochodzą tradycyjne potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Do tego potrzebujemy zdecydowanie najwięcej czasu. Co zrobić, gdy tego czasu brak? Nie przejmujcie się! Przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich świątecznych przepisów. Cynamonowe bułki od Anny Starmach są absolutnie przepyszne!
Deser Czarny Las
Znacie Tort Szwarcwaldzki? Ten deser to jego mini wersja - ekspresowa w przygotowaniu!
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietany 36%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 250 ciasta cynamonowego
- 400 g wiśni w syropie
- 200 g czekolady
WYKONANIE:
Ubijamy śmietanę z ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem do uzyskania stałej konsystencji. Ciasto kruszymy i dzielimy na 12 części. W okrągłych szklankach lub słoiczkach kładziemy kolejno warstwami: ciasto, wiśnie, bita śmietana, ciasto, wiśnie (na tym etapie możemy podlać wszystko syropem z wiśni), bita śmietana, a na końcu posypujemy startą na wiórki czekoladą.
Czekoladowe pierniczki
Ekspresowy przepis dla tych, którzy nie mieli wcześniej czasu na przygotowanie pierniczków.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/4 szklanki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
W garnuszku umieścić masło i czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła. Połączyć z pozostałą częścią składników i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je mąką, by się nie kleiło. Powycinać foremkami różne kształty pierniczków, a następnie układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dodatkowo można udekorować lukrem!
Cynamonowe bułeczki według przepisu Anny Starmach
Zapach cynamonu od razu kojarzy się nam ze świętami! Te bułeczki od Anny Starmach zrobią furorę na wigilijnym stole!
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 600 g mąki pszennej
-100 g cukru
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
NADZIENIE
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
DODATKOWO
- rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania
WYKONANIE:
Drożdże wymiesza z cukrem, dodać 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstawić do wyrośnięcia na 10–15 minut. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, mąkę wymieszać z kardamonem. Drożdże przełożyć do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodając ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Teraz można przygotować nadzienie: miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Cały prostokąt posmarować masą cynamonową. Ciasto zwinąć w formę „ślimaka” i pokroić na mniejsze krążki. Bułeczki przełożyć do papierków na muffinki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.
Śledź w sosie musztardowym
Śledzia nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten w sosie musztardowym jest absolutnie przepyszny!
SKŁADNIKI:
- 4 śledzie matiasy
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy sarepska
- 150 g smietany
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- koperek (do dekoracji)
WYKONANIE:
Śledzie moczymy w mleku ok. godziny. Następnie kroimy je na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, które układamy na śledziach. Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Całość dekorujemy koperkiem.