Co będziemy jeść w 2018 roku? Oto nowe superfoods!
Musisz wypróbować je wszystkie!
Superfoods 2018 już podbijają konta instagramowe oraz blogi kulinarne. Trendy w odżywianiu zmieniają się dość szybko nie tylko po to, by zadowolić podniebienia smakoszy, ale także byśmy mieli szeroki wybór cennych składników odżywczych. W tym roku pojawia się kilka ciekawych propozycji - niektóre z nich o dziwo mieliśmy zwykle pod ręką!
Dlaczego warto zwracać uwagę na superfoods? Powód jest prosty! W dzisiejszych czasach, otoczeni jesteśmy produktami przepełnionymi chemią, dlatego powszechnym zjawiskiem stało się spożywanie naturalnego pożywienia. Menu w restauracjach i kawiarniach zmieniają się, a sklepy z ekologiczną żywnością zdobywają coraz większą popularność.
Z białego pieczywa przerzucamy się na zdrowe, pełnoziarniste produkty, poranne smoothie wzbogacamy dodatkowymi składnikami, a słodycze zastępujemy zdrowymi przekąskami. Oby tak dalej! To idealne sposoby na walkę z wirusami, poprawę odporności oraz lepsze samopoczucie! Quinoa, olej kokosowy, spirulina, komosa ryżowa... to superfoods, które wszystkie znamy! To co będziemy jeść w tym roku? Sprawdźcie w naszej galerii!
1 z 5
Superfoods 2018: moringa
Ta pełnowartościowa roślina zawładnie zieloną kuchnią w tym roku i stanie obok takich niezbędnych produktów jak jarmuż, zielona herbata czy matcha. Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, zawiera przeciwutleniacze, a także zapobiega procesom starzenia się. Oprócz tego jest źródłem żelaza, białka, wapnia oraz witaminy C.
2 z 5
Superfoods 2018: czarny bez
Woda różana, herbatki ziołowe oraz dodatki z jadalnych kwiatów znane nam już są od lat. Czarny bez jednak nie ma sobie równych. Dzięki swojemu działaniom przeciwzapalnym idealnie sprawdza się przy przeziębieniach, chorobach zatoki bólu gardła. Owoce bzu można również ugotować i wykorzystać do produkcji galaretki lub dżemów.
3 z 5
Superfoods 2018: różowy ananas
Różowe ananasy są bogate nie tylko w kolory, ale także właściwości zdrowotne. W tym roku trendujące odcienie fioletu i różu opanowują także nasze talerze. Ten słodki owoc zawdzięcza swoją barwę likopenowi - to przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom nowotworowym.
4 z 5
Superfoods 2018: cydr jabłkowy
Pochodzący z Wielkiej Brytanii jabłkowy napój alkoholowy zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Spożywany w odpowiednich ilościach, przynosi korzyści dla zdrowia. Szklanka cydru zawiera ogromną ilość witaminy C oraz szereg antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed groźnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak astma, nowotwory, cukrzyca czy schorzenia układu krążenia.
5 z 5
Superfoods 2018: nasiona arbuza
Pora na to, by siemię lniane oraz nasiona chia odsunęły się na bok. Nasiona arbuza mają nieocenione właściwości odżywcze. Są doskonałym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy B oraz magnezu. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do owsianki.