Na słodko i słono, czyli najlepsze przepisy na czereśnie!
Koniecznie wypróbuj!
Zaczął się czerwiec, a wraz z nim… sezon na czereśnie! Owoce te kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale także cudownym, słodkim smakiem. Dla większości z nas czereśnie kojarzą się z przetworami. Jednak dżemy, kompoty i konfitury to nie wszystko co możecie wyczarować z tych owoców! Czereśnia jest doskonałym składnikiem ciast, jak również dodatkiem do mięs czy sałatek. Jak się okazuje z tego soczystego owocu można zrobić także słynną hiszpańską zupę - gazpacho! Zobaczcie najlepsze naszym zdaniem przepisy z czereśnią w roli głównej.
CZYTAJ TEŻ: Dlaczego w Twojej diecie nie może zabraknąć komosy ryżowej?
Glazurowane czereśnie
Składniki:
- dwie garście dojrzałych czereśni
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka cukru brązowego
-łyżka masła
-świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Usuń pestki z czereśni. Na rozpuszczone masło wsyp cukier i poczekaj, aż się ładnie zarumieni. Następnie dodaj czereśnie i cały czas mieszając, trzymaj na mocnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej ocet balsamiczny, dodaj pieprz, smaż jeszcze przez minutę. I gotowe! Tak przyrządzone czereśnie doskonale komponują się z mięsem.
Czereśniowe Gazpacho
Składniki:
- 200 g czereśni
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 10 g zielonej papryki
- 25 g cebuli
- 150 g chleba bez skórki
- 1/2 ząbka czosnku
- 10 ml octu balsamicznego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
Umyte i obrane pomidory pokrój w kostkę. Pokrój także paprykę i cebulę. Przełóż warzywa do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, chleb, ocet balsamiczny i oliwę. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie umyj i wypestkuj czereśnie. Włóż wcześniej przygotowane składniki do blendera, dodaj czereśnie, szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej masy. To idealne danie na upalne dni!
Czereśniowe Crumble
Składniki:
- 70 dag niedojrzałych czereśni
- 10 dag masła
- 6 łyżeczek cukru
- 10 dag mąki pszennej
- łyżka masła
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Umyj czereśnie i pozbądź się pestek. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Przełóż do niego owoce i posyp cynamonem. Wymieszaj mąkę masło i cukier do powstania kruszonki. Posyp nią owoce. Do rozgrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) włóż naczynie i piecz przez około 45 minut. Deser idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną i lodami!