Gorąco? Przygotuj pyszną lemoniadę na orzeźwienie!
Oto kilka prostych przepisów
Czy jest coś lepszego od orzeźwiającej lemoniady w upalny dzień? Odpowiadamy - nie ma! W szczególności, gdy przygotujemy ją sami. Mamy wtedy pewność, że produkty, których użyliśmy są zdrowe i pozbawione niepotrzebnego cukru. Kto powiedział, że lemoniada musi być tylko cytrynowa? Dla tych, którzy znudzili się już smakiem tradycyjnej lemoniady, mamy kilka wariacji na ten temat! Sprawdźcie nasze przepisy!
Lemoniada arbuzowa - przepis
- 600 g arbuza (bez skóry i pestek)
- 250 g wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
- 3 łyżeczki syropu z agawy
- sok z 1 cytryny
- 8-10 dużych kostek lodu
Zimnego arbuza pokrojonego w kostki wrzucamy do blendera. Dodajemy syrop z agawy i sok z cytryny. Dolewamy wodę i miksujemy. Całość odstawiamy do lodówki do momentu schłodzenia. Tym, którzy nie lubią miąższu, polecamy przelać przez sitko.
Lemoniada grejpfrutowa - przepis
- 1 czerwony grejpfrut
- 4 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki mleka skondensowanego
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki lodu
Grejpfruta dokładnie myjemy i obieramy z białej błonki. Wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami i dokładnie miksujemy. Podawać z listkiem mięty i kostkami lodu.
Ogórkowa lemoniada z bazylią - przepis
- sok z 1 lub 2 cytryn w zależności od tego jak bardzo intensywnie cytrynowa ma być lemoniada.
- 8 plasterków świeżego ogórka
- kilka listków bazylii, mięty lub łodyżka koperku
- 10 kostek lodu
- słodzik: ksylitol lub stewia, ok. 2 łyżek
- 1 litr chłodnej wody
Nalewamy wodę do dzbanka. Sok z cytryn mieszamy z wybranym słodzikiem i nalewamy do dzbanka przez sitko. Dodajemy listki bazylii, mięty lub koperek i wstawiamy lemoniadę do lodówki na około 1 godzinę. Po ostudzeniu lemoniady dodajemy do niej plasterki ogórka. Podajemy w szklankach z lodem.