Reklama

Kto z nas nie lubi zajadać frytek? No właśnie… Niestety tradycyjne frytki przygotowane z ziemniaków i pieczone na głębokim tłuszczu są tuczące i czasami trudno przyswajane przez nasz organizm. Wystarczy przygotować ich fit wersję z batatów, a nie poczujecie dużej różnicy. Gwarantuję, że zasmakują nie tylko Wam, ale całej rodzinie i na stałe zagoszczą na Waszych stołach!

Reklama

Właściwości batatów

Istnieje ponad 400 rodzajów batatów. Jednak słodkie ziemniaki szczególnie o żółtym miąższu są bogate w karoteny, poprawiającą wzrok luteinę oraz zawierają sporo składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Znajdują się w nich też niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy batatów są z kolei bogate w witaminy z grupy B, C, kwas foliowy oraz witaminę E.

Bataty w kuchni

Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki staja się coraz bardziej popularnym składnikiem wielu dań. Mogą być jednym ze składników sałatek. Świetnie smakują prosto z grilla, piekarnika lub po prostu ugotowane w wodzie. Na bazie batatów można przygotować pyszne zupy oraz zapiekanki, ale też fit frytki, które w połączeniu z dipem na przykład z awokado smakują niebiańsko. Co więcej można je jeść praktycznie bez ograniczeń, ponieważ są super zdrowe i korzystnie wpływają na kondycję organizmu.

Frytki z batatów z dipem z awokado

Składniki na frytki:

2 bataty

¼ łyżki cynamonu

¼ łyżki chili

½ łyżki mielonego kminku

½ łyżki papryki wędzonej

1 i 1/2 łyżki ekologicznej mąki ryżowej

oliwa z oliwek

sól morska

Składniki na dip z awokado:

1 dojrzałe awokado

1 cytryna

1 ząbek czosnku

pomidorki cherry

sól i pieprz

Karolina Roszak

Bataty umyj, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki takie jakie lubisz. Ja kroję bataty w dłuższe paski, aby przypominał prawdziwe frytki. Następnie wrzuć bataty do miski z zimną wodą na kilka minut. W tym czasie przygotuj mieszankę ziół do frytek. Wszystkie zioła, czyli cynamon, chili, kminek, paprykę i mąkę ryżową wymieszaj w osobnej miseczce. Następnie odsącz frytki z wody i posyp je przygotowaną mieszanką przypraw. Dodaj 2 łyżki oliwy i dwie szczypty soli morskiej i wymieszaj bataty tak, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Gotowe frytki przełóż na papier do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225°C. Piecz 30-35 minut.

Ten czas wykorzystaj na przygotowanie dipu z awokado. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę oraz zdejmij skórkę. Kawałki awokado wrzuć do blendera, dodaj ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, szczyptę soli morskiej i szczyptę pieprzu. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dip przełóż do miseczki. Dodaj pokrojone w plasterki pomidorki cherry i gotowe!

Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Katarzyna Piwecka
Reklama

Tak jak my lubicie przepisy Ewy? Koniecznie zajrzyjcie do jej sklepu internetowego, w którym znajdziecie nowość - ebook Beauty Food Book. To poradnik śniadaniowy, dzięki któremu każdy dzień można zacząć z dawką zdrowej energii!

mat. prasowe
Reklama
Reklama
Reklama