Kuchnia na wiosnę 2020 - poznaj receptury na szybkie i łatwe dania z ryżu!
Idealne na kwarantannę
Z powodu epidemii koronawirusa wiele z nas przeszło na tryb pracy zdalnej. Domowe biuro, opieka nad dziećmi, a także inne bieżące obowiązki sprawiają, że kompletnie nie ma czasu na gotowanie. W tym czasie idealnie sprawdzą się receptury na pożywne obiady oraz przekąski, które można wykonać szybko. W tym celu idealnie posłuży nam składnik, który prawdopodobnie lubią wszyscy, dodatkowo nie jest drogi i może stanowić bazę wielu dań tych na słodko, jak i wytrawnych. Mowa oczywiście o ryżu. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, które idealnie sprawdzą się w czasie kwarantanny oraz jako obiad do pracy. Koniecznie poznajcie nasze propozycje na posiłki z ryżem!
Kuchnia na wiosnę 2020 - szybkie dania z ryżem:
Zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 3/4 szklanki mleka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę i podsmażona)
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 1 1/2 szklanki posiekanego ostrego sera cheddar
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, 1/2 łyżeczki soli i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie - około 8 minut.
Dodaj ryż oraz czosnek i gotuj, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion, mleko, pozostałe 1 1/2 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Dodaj kurczaka, wymieszaj składniki, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty i ryż będzie miękki, około 15 minut. Garnek zdejmij z ognia. Dodaj groszek i 1 szklankę sera. Całość posyp pozostałą 1/2 szklanki sera, następnie przykryj i gotuj jeszcze przez chwilę, aby ser się stopił.
Ryż z warzywami
Potrzebne składniki:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g mrożonego groszku
- 120 g plasterków szynki
- 198 g słodkiej kukurydzy
- 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
- 50 g wiosennej, posiekanej cebuli
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodaj groszek, szynkę, kukurydzę oraz sos sojowy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Przed podaniem dodaj cebulę oraz opcjonalnie sos sojowy.
Sałatka z mango i dzikim ryżem
Potrzebne składniki:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g dzikiego ryżu
- 2 dojrzałe mango
- 50 g kolendry
- 30 g liści mięty
- 1/2 czerwonej cebuli (skrojonej w kostkę)
- 80 g prażonych orzechów nerkowca
- 2 zielone papryczki chilli (drobno pokrojonej)
Sposób przygotowania:
Sok z pomarańczy połącz z sokiem z limonki. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy jest jeszcze ciepły, wymieszaj z owocowym dressingiem. Całość odstaw do ostygnięcia. Mango pokrój w kostkę i połącz ze schłodzonym ryżem oraz dodaj czerwoną cebulę. Danie udekoruj ziołami, orzechami oraz zielonym chilli.
Jagodowy budyń ryżowy
Potrzebne składniki:
- 200 g ryżu
- 75 g cukru
- 750 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g jagód
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko, dodaj ryż (bez saszetki), a także cukier zwykły i wanilinowy. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie nadmiar płynu, połączone składniki przełóż do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.
Risotto ze szpinakiem
Potrzebne składniki:
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu do risotto
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 2 kawałki filetu z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Rozgrzej patelnię, następnie dodaj cebulkę i wrzuć mięso. W garnku rozgrzej olej i podsmaż ryż, od czasu do czasu podlewając go bulionem. Gdy ryż będzie miękki, dodaj kurczaka. Po około 5 minutach na patelnię dorzuć szpinak i całość duś około 5-10 minut. Pod koniec dodaj masło i podawaj zaraz po przygotowaniu.