Na greckiej wyspie Lesbos nie sposób się nudzić
Piaszczyste plaże, miasta pełne zabytków, sztuka i pyszna kuchnia – czego chcieć więcej?
Greckie Lesbos to świetny pomysł na tegoroczne wakacje, niezależnie od tego, czy wolimy aktywny wypoczynek z pyszną, lokalna kuchnią czy relaks na plaży. Jakie atrakcje czekają na nas jeszcze na wyspie? Sprawdźcie!
Lesbos
Zachwycająca wyspa Lesbos jest trzecią co do wielkości wyspą Grecji. Panuje tu łagodny klimat śródziemnomorski, a odwiedzający mogą nacieszyć się bogatą florą i fauną, tryskającymi ze skał źródłami, gajami oliwnymi, słynnym skamieniałym lasem, malowniczymi tradycyjnymi wioskami, pysznymi lokalnymi produktami oraz architekturą ukształtowana przez rozwój przemysłowy wyspy w XIX wieku.
Wkład Lesbos w rozwój sztuki na przestrzeni wieków jest bezcenny. W starożytności i czasach współczesnych z tej właśnie wyspie wywodzili się wybitni przedstawiciele świata sztuki, spośród których najsłynniejszymi są starożytna poetka Safona oraz laureat literackiej nagrody Nobla, pisarz i eseista Odiseas Elitis.
Zwiedzanie Wyspy
Mitylena to jedno z najstarszych greckich miast-państw. Jest zbudowana na siedmiu wzgórzach i jest stolicą Lesbos. Tradycyjne domy i neoklasycystyczne budowle, bizantyjskie kościoły i starożytne pomniki zapraszają do spaceru po mieście.
W mieście funkcjonuje wiele muzeów czekających na odwiedziny, takie jak Muzeum Archeologiczne z mozaikowymi podłogami i malowidłami ściennymi, a także Kościelne Muzeum Bizantyjskie, które prezentuje rzeźbione w drewnie eksponaty, ikony, naczynia sakralne i dzieła sztuki złotniczej.
Drugim co do wielkości miastem na wyspie jest Plomari, liczące 3500 mieszkańców. Największy rozwój miejscowość ta przeżywała na początku XX w., tuż przed wojną grecko-turecką (1922), kiedy działały tu tłocznie i zakłady przetwórstwa oliwek, garbarnie, gorzelnie i mydlarnie.
Najbardziej znaną miejscowością na Lesbos jest Watera, znana z długiej, piaszczystej plaży, która ciągnie się aż do przylądka Agios Fokas, gdzie znajduje się kościół o tej samej nazwie oraz ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki i pozostałości świątyni Dionizosa. Kolejną bardzo popularną plażą jest Petra, która słynie z imponującej skały wznoszącej się nad brzegiem morza.
Na zachodnim wybrzeżu Lesbos znajduje się jeden z najważniejszych skamieniałych lasów na świecie. Obecnie jest to teren parku narodowego i oferuje możliwość obejrzenia unikalnych skamieniałości drzew sprzed 20 milionów lat. Rzadkość i wyjątkowość tego miejsca jest nie do opisania słowami. Za sprawą setek stojących i przewróconych czerwonych, żółtych, zielonych i czarnych pni drzew, z gigantycznymi nienaruszonymi systemami korzeniowymi, z najgrubszym stojącym skamieniałym drzewem na świecie (obwód 13,7 m) i najwyższym w Europie (7,02 m), Skamieniały Las Lesbos jest nie tylko drugim co do wielkości tego rodzaju kompleksem na świecie, ale także sam w sobie jest idealnym dowodem wszechpotężnej wspaniałości i mocy Natury.
Lokalne specjały
Bogactwo przyrody oraz dziedzictwo kulturowe wyspy ma również przełożenie na sztukę kulinarną Lesbos, opierającą się przede wszystkim na świeżych, lokalnych produktach. Wiele z miejscowych wyrobów jest produktami eskportowymi i można je nabyć na całym świecie – najlepiej smakują jednak w miejscu, gdzie powstały! Oto niektóre tylko z przysmaków, jakie ma do zaoferowania wyspa.
W licznych tawernach i „ouzeriach” na wyspie można skosztować pełnej gamy lokalnych pyszności. Ucztę najlepiej rozpocząć od pachnącego anyżem ouzo na lodzie, z którym idealnie współgra półmisek świeżych owoców morza: peklowane sardele i sardynki, anchois marynowane w oliwie z oliwek, occie i czosnku, pieczone przegrzebki skropione oliwą z oliwek, grillowana ośmiornica i wiele innych pysznych „meze”.
Jeśli głód nie przestał doskwierać, spróbuj smażonego sera ladotyri saganaki, gołąbków z liści winogron dolmadakia oraz kwiatów cukinii faszerowanych ryżem i ziołami, klopsików z ouzo, grillowanych świeżych sardynek lub nadziewanych kalmarów.
Lokalne gospodynie domowe są bardzo dumne ze swoich tradycyjnych przepisów. Nie powinno to dziwić, dania takie jak faszerowana jagnięcina z wątróbką, rodzynkami i orzeszkami pinii, faszerowane pomidory i bakłażany z ośmiornicą czy sardynki z piklami i kaparami zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Na wyspie Lesbos spółdzielnie gospodyń domowych produkują pyszne słodycze, których warto skosztować na miejscu, a potem kupić słoiczek i zabrać go w drogę powrotną. Będąc w okolicy trzeba spróbować pysznej baklavy z migdałami i wodą różaną, ciasta dyniowego, lokalnego ciasta "planzeta” (nasączonego syropem ciasta z migdałami lub orzechami włoskimi z cynamonem) oraz szerokiej gamy przepysznych "słodkości z łyżeczki", czyli marmolad, dżemów i likierów.
Materiał informacyjny Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej. Źródło: http://www.visitgreece.gr.