Reklama

Część z Was pewnie jeszcze nie słyszała o Tempeh. Nic dziwnego, przysmak ten pochodzi z Indonezji i jeszcze nie zdobył zbyt dużej popularności u nas (choć z pewnością to się niedługo zmieni). Tempeh produkowany jest z nasion soi, które poddawane są całkowitej fermentacji. Dzięki temu posiada charakterystyczny orzechowy smak, który świetnie zastąpi gumowate tofu. Proces fermentacji trwa do 36 godzin. Tempeh zwijany jest w liście bananowca i plastikową osłonkę, w której fermentacja zachodzi do momentu odpakowania.

Reklama

Tempeh posiada liczne właściwości odżywcze. Obniża cholesterol, korzystnie działa na układ kostny, wspomaga szybszą regenerację mięśni, efektywnie zaspokaja głód i dostarcza organizmowi odpowiednią ilość białka. Na status superfoods zasługuje ze względu na bogactwo probiotyków, podobnie do kimchi czy kefiru. Używany jest w kuchni na wiele różnych sposobów, od dań z makaronem po sałatki - można go smażyć oraz gotować.

Reklama

Tempeh można kupić (jak narazie) w specjalistycznych delikatesach. W Indonezji jest bardzo tani, jednak w Polsce musimy liczyć się z kilkakrotnie wyższą ceną.

Reklama
Reklama
Reklama