Reklama

Są nieodłącznym składnikiem wielu diet, a także ulubionych deserów smakoszy. Działanie nasion chia (czyli nasion szałwii hiszpańskiej) zostało docenione na całym świecie. Słyną ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Są bogate w wapń, kwasy omega-3 i żelazo. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu. Bez nasion chia nie wyobrażają sobie zdrowej diety słynne blogerki kulinarne i trenerki. Na blogu Anny Lewandowskiej bardzo często pojawiają się przepisy zawierające nasiona szałwii hiszpańskiej. Fit mama zachwala ich działanie i poleca osobom, które chcą zrzucić zbędne centymetry. Jak pisze w jednym ze swoich postów "jedząc chia spowalniamy wchłanianie cukrów i pomagamy regulować ich poziom we krwi. Ogromna ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością." Czy jest świadoma szkodliwych działań nasion?

Reklama

Najsłynniejszym z deserów zawierającym nasiona chia jest pudding z mleka roślinnego z musem owocowym.

Reklama

Ciemna strona mocy nasion chia

Czy nasiona chia posiadają tylko dobroczynne właściwości? Jak się okazuje - nie. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzegawcze oświadczenie, by nie nadużywać ich spożycia. Od 2013 roku użycie nasion zostało zwiększona do 10% zawartości w produkcie. Dodatkowo w 2015 roku dozwolone zostało użycie nasion w sokach owocowych. Jak podaje GIS, do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w Unii Europejskiej nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane. Okazuje się, że mają również szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Nasiona te wpływają również na gospodarkę hormonalną i zaburzają gospodarkę estrogenową - dlatego ich spożycie odradzane jest kobietom w ciąży. Zawierają też kwas alfa-linolenowy ALA, który powoduje rozwój raka prostaty. Są otoczone celulozową łupinką, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, dlatego bardzo często ich właściwości odżywcze są przez nas nieprzyswajalne.

Reklama
Reklama
Reklama