Nasiona chia to samo zdrowie! Czy aby na pewno?
Są nieodłącznym składnikiem wielu diet, a także ulubionych deserów smakoszy. Działanie nasion chia (czyli nasion szałwii hiszpańskiej) zostało docenione na całym świecie. Słyną ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Są bogate w wapń, kwasy omega-3 i żelazo. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu. Bez nasion chia nie wyobrażają sobie zdrowej diety słynne blogerki kulinarne i trenerki. Na blogu Anny Lewandowskiej bardzo często pojawiają się przepisy zawierające nasiona szałwii hiszpańskiej. Fit mama zachwala ich działanie i poleca osobom, które chcą zrzucić zbędne centymetry. Jak pisze w jednym ze swoich postów "jedząc chia spowalniamy wchłanianie cukrów i pomagamy regulować ich poziom we krwi. Ogromna ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością." Czy jest świadoma szkodliwych działań nasion?
Najsłynniejszym z deserów zawierającym nasiona chia jest pudding z mleka roślinnego z musem owocowym.
Ciemna strona mocy nasion chia
Czy nasiona chia posiadają tylko dobroczynne właściwości? Jak się okazuje - nie. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzegawcze oświadczenie, by nie nadużywać ich spożycia. Od 2013 roku użycie nasion zostało zwiększona do 10% zawartości w produkcie. Dodatkowo w 2015 roku dozwolone zostało użycie nasion w sokach owocowych. Jak podaje GIS, do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w Unii Europejskiej nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane. Okazuje się, że mają również szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Nasiona te wpływają również na gospodarkę hormonalną i zaburzają gospodarkę estrogenową - dlatego ich spożycie odradzane jest kobietom w ciąży. Zawierają też kwas alfa-linolenowy ALA, który powoduje rozwój raka prostaty. Są otoczone celulozową łupinką, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, dlatego bardzo często ich właściwości odżywcze są przez nas nieprzyswajalne.