Dziś Dzień Hummusu! Przygotuj go w wersji na słodko!
To idealny deser w stylu fit!
Jesteś fanem hummusu? Ta przepyszna pasta z ciecierzycy, to kulinarny hit już od kilku sezonów. Teraz powstała jej nowa odsłona. W tym roku na naszych stołach królować będzie hummus w wersji… na słodko! Hummus idealnie nada się do owoców, ciasteczek czy słonych krakersów. Będzie to świetna alternatywa dla tradycyjnego hummusu lub innych dipów. Jest pyszny, zdrowy, a do tego nieoczywisty! Możesz przyrządzić go, jako przekąska na przyjęcie. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu, a jego smak zachwyci Twoich gości! Dodatkowym plusem jest to, że możesz stworzyć różne wersje smakowe. Zależy jakie dodatki dodasz. Masz ochotę na pastę czekoladową? A może waniliową? Stwórz bazową pastę, a następnie dodając jeden dodatkowy składnik możesz całkowicie zmienić jej smak!
Czytaj też: Hummus czy guacamole...? Połącz je, przygotowując przepyszny guacummus!
Jak przygotować słodki hummus w domu?
Baza:
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 0,5 szkl. daktyli (trzeba je najpierw namoczyć przez noc w 2 szklankach wody lub mleka kokosowego/waniliowego; po odsączeniu daktyli zostaw płyn na później, wykorzystasz go do rozcieńczenia hummusu)
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
Dodatkowe składniki, w zależności od tego, jaki hummus chcemy otrzymać.
Hummus czekoladowy:
- 2 łyżki kakao
- Kilka kropel aromatu waniliowego
Hummus czekoladowo-miętowy:
- 2 łyżki kakao
- Kilka kropel olejku miętowego
Hummus waniliowy:
- 1 laska wanilii
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
Hummus cynamonowy:
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć ciecierzycę, daktyle, masło orzechowe sól i wybrane składniki, nadające mu smaku. Zblenduj wszystko, aż otrzymasz gładką masę. Dodaj trochę pozostawionego płynu, po namaczaniu daktyli i ponownie zmiksuj. Smacznego!
Jeśli uwielbiasz nowe smaki i nieoczywiste połączenia kulinarne, koniecznie musisz wypróbować któryś z tych przepisów. Hummus podawaj w małych miseczkach.