Potrawy z grilla nie muszą być nudne!
Nasze propozycje potraw na pewno was zaskoczą
Upalny weekend, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi. To idealny moment na przygotowanie pysznych potraw z grilla, ale w zupełnie nowej odsłonie. Klasycznej kiełbasie, kaszance i karkówce mówimy „nie”, za to sięgamy po nietypowe smakowe połączenia, które zachwycą nawet największych smakoszy. Oto propozycje na grillowe dania w nowym stylu.
ZOBACZ TAKŻE: Taras jak z Instagrama? Oto 5 rzeczy, dzięki którym będzie piękny!
Gorący weekend 2023 – nowoczesne, nietypowe dania z grilla
Marchewki owinięte bekonem:
Składniki:
-marchewki
-boczek w plasterkach
-syrop klonowy
-musztarda
Przygotowanie: Marchewki zawinąć w boczek, ułożyć na tacce i połóżyć na grilla. Po ok. 20 minutach posmarować marchewki syropem klonowym. Gdy boczek będzie już wystarczająco spieczony, zdjąć marchewki z grilla i ułóżyć na talerzu, ozdabiając odrobiną musztardy.
Brzoskwinie z serem burrata:
Składniki:
-2 kawałki sera burrata
-4 dojrzałe brzoskwinie (obrane ze skórki i z usuniętą pestką)
-1 bagietka
-sól, pieprz
Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromki, posmarować oliwą i posypać przyprawami, a następnie zgrillować ją oraz brzoskwinie w plasterkach. Zdjąć dopiero, gdy bagietka będzie chrupiąca, a brzoskwinie miękkie. Na talerzu położyć kromki bagietki, na nich ułożyć kawałek sera, a na koniec plasterki brzoskiwini.
Sałatka z grillowanej kukurydzy i awokado:
Składniki:
-kolba kukurydzy
-dojrzałe awokado
-sok z limonki
-łyżka miodu
Przygotowanie: Miód roztopić, dodać do soku z limonki i dokładnie wymieszać. Grillowaną kukurydzę skroić ostrym nożem do miski i dodać do niej pokrojone awokado. Połączyć z sosem miodowym.
Batatowa baba gnanoush:
Składniki:
-2 bataty
-sok z limonki
-oliwa
-sól, pieprz, czosnek
-pita/bagietka
Przygotowanie: Ugrillować bataty. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miski, obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem. Dodać oliwę i przyprawy. Mieszać aż powstanie gładka masa. Podawać z grillowaną pitą lub bagietką.
Grillowane szparagi z cytrynowym dressingiem:
Składniki:
-szparagi
-cebula
-sok z cytryny
Przygotowanie: Ugrillować szparagi z pokrojoną cebulką na specjalnej tacce. Następnie przełożyć na talerz i polać sokiem z cytryny.
Smacznego!