W poszukiwaniu ochłody – oto 10 najlepszych lodziarni w Paryżu!
Paryż przyciąga teraz nie tylko pokazami haute couture, ale również… lodziarniami
- Agnieszka Paluszyńska
Paryż to nie tylko stolica mody… Lodowe przysmaki, których możecie tu skosztować podbiją wasze kulinarne serca! I do tego zapewnią upragnioną ochłodę podczas spacerów uliczkami Élysée czy Montmartre. Oto 10 lodziarni, które naprawdę warto odwiedzić w Paryżu.
Il Gelato Del Marchese
adres: 3 Rue des Quatre Vents
ceny: gałka – ok.10€
Pasjonaci włoskiej kuchni znajdą ją nawet w Paryżu. Lodziarnia oferuje klasyczne, włoskie smaki wykonane w 100% z naturalnych składników. Cechą wyróżniającą Il Gelato Del Marchese jest serwowanie sorbetów i lodów, jako nieodzownego elementu dań głównych, np. sorbet bazyliowy podawany jest z marynowanym karczochem, parmezanem i pomidorem, a lody o smaku pieprzu gorgonzola w zestawieniu z łososiem.
La Fabrique Givrée
adres: 45 Rue Montorgueil
ceny: gałka – ok. 10€
Ta lodziarnia słynie z ekstrawaganckich dodatków: daktyli medjool, kasztanów jadalnych, szafranu czy kwiatów pomarańczy. Ponadto miłym zaskoczeniem, dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych, będzie mrożony burger – kulka lodów i zastępujący ketchup sos karmelowy w ciepłej bułce.
Les Glaces Glazed
adres: 54 Rue des Martyrs
Na Rue des Martyrs znajdziecie równie egzotyczne dodatki. Każdy smak zyskuje charakteru dzięki odrobinie wasabi, imbiru, curry, sumaku, kurkumy czy mango.
Yummy & Guiltfree
adres: 3 Rue du TempleIl
Yummy & Guiltfree to idealne miejsce dla osób, dbających o swoją dietę. Wszystkie sorbety są niskokaloryczne, rożki bezglutenowe, a pozostałe produkty (zwłaszcza odchudzone gofry, z których słynie lokal) wykonane na bazie mleka bez laktozy.
La Paleteria
adres: 4 Rue des Ecouffes
ceny: porcja – około 5€
Misją La Paleteria jest dostarczanie klientom najświeższych i najbardziej naturalnych produktów. Lodziarnia całkowicie zrezygnowała z wszelakich konserwantów i sztucznych barwników. Co więcej, wszystkie lody serwowane są na patykach, a poszczególne smaki odpowiadają różnym rodzajom alkoholi.
Raimo Glacier
adres: 63, boulevard de Reuilly, Paris XIIème
17, rue des Archives, Paris IVème
65, boulevard Saint-Germain Paris Vème
ceny: 2 gałki – 5€
Równie uwielbiana lodziarnia – Raimo – którą można znaleźć aż w trzech lokalizacjach, sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom. W ofercie znajduje się aż 41 smaków i według użytkowników TripAdvisor każdy z nich zachwyca.
Christophe Michalak
adres: 8 Rue du Vieux Colombier
16 Rue de la Verrerie
60 Rue du Faubourg Poissonnière
ceny: porcja 7-8€
W swojej sieci cukierni właściciel stara się eksperymentować z potrawami lodowymi. W zeszłym roku klientów zachwyciły zmrożone pianki marshmallows w kształcie misiów, z dodatkiem mlecznej czekolady i kokosa.
Baci Bisou
adres: 25 Rue des Vinaigriers
ceny: porcja – ok. 3-5€
W malutkim wnętrzu Baci Bisou możecie znaleźć włoskie, rzemieślnicze lody, przygotowane według sprawdzonych, piemonckich przepisów. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszy się sorbet o smaku popularnego Aperolu Spritz.
Berthillon Glacier
adres: 29-31 Rue Saint-Louis en l’Île
ceny: gałka – 2.5€, dwie gałki – 4€
Lody Berthillon uważane są za najlepsze w Paryżu. Dobrą renomę zapewniły właścicielom staranna receptura, najwyższej jakości składniki i finezyjne połączenie smaków (lubiący eksperymentować znajdą w ofercie także lody o smaku wątróbki).
Gelati d'Alberto
adres: 45 Rue Mouffetard
ceny: gałka – 3.5€
Wśród mieszkańców Paryża panuje przekonanie, że największą konkurencją dla francuskiej Berthillon Glacier jest właśnie włoska Galati d'Alberto, gdzie można kupić lody w formie płatków róży i o smaku, którego tylko dusza zapragnie. Wybór pozostawiamy wam, gdyż porównywanie dwóch najbardziej rozsławionych kuchni świata może okazać się nieefektywne/bezowocne.