Reklama

W ten weekend zamiast popijać prosecco, możesz je… zjeść! Oto idealny przepis na risotto z prosecco z aromatami cytrusowymi, które orzeźwi w gorący wieczór, jednocześnie wypełniając brzuch czymś pysznym.

Reklama

Risotto al Prosecco - przepis Matteo Brunetti. Składniki:

- 320g ryż do risotto
- 1 butelka prosecco
- 80g ser Parmigiano
- 40g zimne masło
- 1 szalotka
- 100ml ocet balsamiczny
- 1 limonka
- Sól, pieprz, oliwa
- Kwiaty do dekoracji

Risotto al Prosecco - przepis Matteo Brunetti. Jak to zrobić:

mat. prasowe

Drobno posiekaj szalotkę i zetrzyj ser Parmigiano. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Do małego rondelka wlej ocet balsamiczny i sok z limonki. Na średnim ogniu redukuj płyn, aż będzie miał konsystencję sosu.

W między czasie do rondelka wlej dużą ilość oliwy z oliwek i dodaj siekaną szalotkę. Zeszklij ją i dodaj ryż. Smaż i mieszaj przez parę minut na średnim ogniu. Następnie wlej około 100 ml prosecco i zacznij gotować ryż. Gdy prosecco odparuje dodaj kolejne 100 ml i tak dalej, aż ryż będzie ugotowany al dente. Zgaś palnik i dodaj skórkę z limonki, zimne masło i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Dodaj ser Parmigiano i wymieszaj. Wyłóż na talerze, polej lekko sosem z octu balsamicznego, udekoruj kwiatami, skórką z limonki i serem Parmigiano.

Buon appetito!

mat. prasowe

O autorze przepisu - Matteo Brunetti

Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!

mat. prasowe

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama