Reklama

Wszyscy dobrze wiemy, że aby zrobić porządną pizzę to potrzebne jest naprawdę dużo czasu - aby ciasto odpowiednio dojrzało - nawet 3 dni. Dlatego tym razem mam dla Was tak zwane „sfilatini di pizza”, czyli długie „języki” zrobione z szybkiego ciasta „a la pizza”. Są one zanurzone w klasycznym sosie pomidorowym i rewelacyjnie nadają się jako przekąska - do wzięcia do pracy, na wycieczkę, po prostu gdziekolwiek pójdziecie, zwłaszcza że są łatwe do zapakowania. Zapisujcie przepis i do dzieła!

Reklama

Sfilatini di pizza. Składniki:

450g mąki
50g semoliny
300g zimnej wody
7g świeżych drożdży lub 3g suchych
12g soli
20g oliwy
300g passaty pomidorowej
Oregano
Pieprz, oliwa
Opcjonalnie ser Parmigiano

mat. prasowe Matteo Brunetti

Sfilatini di pizza - przepis Matteo Brunetti. Jak to zrobić:

Wymieszać wszystkie składniki w misce. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do miski, przykryć folią i poczekać aż wyrośnie trzykrotnie lub 3 godziny. Wyciągnąć ciasto i na posypaną mąkę blat rozwałkować ciasto do wysokości 1-1.5cm. Pokroić ciasto w paski o szerokości ok. 5-6cm. Pożyć je na blachę na której jest papier do pieczenia. Posmarować je passatą pomidorową, posypać oregano, przyprawić solą i pieprzem i polać bogatą ilością oliwy z oliwek. Przykryć całość na ok. 1 godzinę. Dać do rozgrzanego piekarnika na sam dół na 10 minut. Potem przestawić blachę na środkową część piekarnika na 5-10 minut. Wyciągnąć i Opcjonalnie posypać serem parmigiano lub mozzarellą. Buon appetito!

mat. prasowe Matteo Brunetti

O autorze przepisu - Matteo Brunetti

Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!

Reklama

mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama