Matteo Brunetti zdradza tajniki włoskiej kuchni - przepis na sfilatini di pizza
Danie „na szybko” dla fanów pizzy!
- Redakcja VIVA!
Wszyscy dobrze wiemy, że aby zrobić porządną pizzę to potrzebne jest naprawdę dużo czasu - aby ciasto odpowiednio dojrzało - nawet 3 dni. Dlatego tym razem mam dla Was tak zwane „sfilatini di pizza”, czyli długie „języki” zrobione z szybkiego ciasta „a la pizza”. Są one zanurzone w klasycznym sosie pomidorowym i rewelacyjnie nadają się jako przekąska - do wzięcia do pracy, na wycieczkę, po prostu gdziekolwiek pójdziecie, zwłaszcza że są łatwe do zapakowania. Zapisujcie przepis i do dzieła!
Sfilatini di pizza. Składniki:
450g mąki
50g semoliny
300g zimnej wody
7g świeżych drożdży lub 3g suchych
12g soli
20g oliwy
300g passaty pomidorowej
Oregano
Pieprz, oliwa
Opcjonalnie ser Parmigiano
Sfilatini di pizza - przepis Matteo Brunetti. Jak to zrobić:
Wymieszać wszystkie składniki w misce. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do miski, przykryć folią i poczekać aż wyrośnie trzykrotnie lub 3 godziny. Wyciągnąć ciasto i na posypaną mąkę blat rozwałkować ciasto do wysokości 1-1.5cm. Pokroić ciasto w paski o szerokości ok. 5-6cm. Pożyć je na blachę na której jest papier do pieczenia. Posmarować je passatą pomidorową, posypać oregano, przyprawić solą i pieprzem i polać bogatą ilością oliwy z oliwek. Przykryć całość na ok. 1 godzinę. Dać do rozgrzanego piekarnika na sam dół na 10 minut. Potem przestawić blachę na środkową część piekarnika na 5-10 minut. Wyciągnąć i Opcjonalnie posypać serem parmigiano lub mozzarellą. Buon appetito!
O autorze przepisu - Matteo Brunetti
Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!