Matteo Brunetti zdradza tajniki włoskiej kuchni - przepis na doskonałą bruschettę!
Bruschetta Melanzana al forno e burrata to idealna przekąską…
- Redakcja VIVA!
Słynna włoska bruschetta może być zrobiona na milion sposobów. W ostatnim czasie jestem wielkim fanem pieczonego bakłażana i dlatego chciałem Wam zaproponować świetnie połączenie z pomidorkami i miętą w formie bruschetta!
Bruschetta Melanzana al forno e burrata. Składniki:
4 plastry chleba
1 bakłażan
1 łyżka miodu
2 łyżki płatków migdał
Garść pomidorków
1 burrata
4 suszone pomidory
Świeża mięta
1 łyżka masła
Sol, pieprz, oliwa
Bruschetta Melanzana al forno e burrata - przepis Matteo Brunetti. Jak to zrobić:
Pokrój bakłażan w plastry, a pomidorki na pół. Posiekaj suszone pomidory. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Położ na nią plastry bakłażana, przypraw solą, pieprzem, oliwą, miodem i płatkami migdałów. Piecz w piekarniku na 200° na 20 minut.
W międzyczasie na dużej patelni rozpuść masło i wyłóż na nim plastry chleba. Smaż na średnim ogniu aż będą złote z obu stron. Wyjmij plastry, posmaruj je burratą, dodaj pieczony bakłażan, pomidorki, listki mięty i siekane suszone pomidory. Polej odrobiną oliwy. Danie jest gotowe!
Buon appetito!
O autorze przepisu - Matteo Brunetti
Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!