Matteo Brunetti zdradza tajniki włoskiej kuchni - przepis na raviolo arrotolato
To danie smakuje tak samo dobrze, jak wygląda!
Ravioli to wspaniałe danie, ale próbowaliście kiedyś raviolo arrotolato? To taki bardzo specyficzny rodzaj raviolo długi jak wąż i… zrolowany. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Dzisiaj w wersji „prostej”, czyli faszerowany ricottą, gotowany i podsmażony na maśle. Ale jeżeli chcecie urozmaicić to danie innymi sosami jak pesto czy sos pomidorowy to śmiało, możliwości jest wiele. A teraz zapiszcie przepis i do dzieła!
Raviolo arrotolato - przepis Matteo Brunetti. Składniki:
Składniki na 2 porcje:
100g mąki
4 żółtka
250g sera ricotta
50g sera Parmigiano + 10g do posypania
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz, oliwa
2-3 ząbki czosnku
50g masło
Świeży rozmaryn
Bazylia do dekoracji
Raviolo arrotolato - przepis na danie od Matteo Brunetti. Jak to zrobić?
W misce wymieszać mąkę z żółtkami. Wyrobić ciasto rękoma aż będzie gładkie. Zafoliować i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w misce wymieszać ricottę ze startym serem Parmigiano, dodać trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i odrobinkę oliwy. Włożyć do rękawa cukierniczego. Wyciągnąć ciasto i rozwałkować jak najbardziej cienko jak się da. Najlepiej rozwałkować w formie podłużnej (pas) albo użyć klasyczną maszynkę do wałkowania makaronu.
Rozprowadzić farsz na środek pasa. Zamknąć makaron jak rurkę i przygnieść dobrze brzegi. Wykroić brzegi i zrolować raviolo. Gotować go w gorącej wodzie przez 1 minutę. Aby się nie otworzył najlepiej położyć go na metalowej szerokiej chochli w wodzie. W międzyczasie na patelni podsmażyć na maśle czosnek i rozmaryn. Wyciągnąć raviolo i podsmażyć go na patelni, podlewając go masłem. Podać na talerz posypać startym serem Parmigiano i udekorować bazylią. Buon appetito!
O autorze przepisu - Matteo Brunetti
Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!