Reklama

Ravioli to wspaniałe danie, ale próbowaliście kiedyś raviolo arrotolato? To taki bardzo specyficzny rodzaj raviolo długi jak wąż i… zrolowany. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Dzisiaj w wersji „prostej”, czyli faszerowany ricottą, gotowany i podsmażony na maśle. Ale jeżeli chcecie urozmaicić to danie innymi sosami jak pesto czy sos pomidorowy to śmiało, możliwości jest wiele. A teraz zapiszcie przepis i do dzieła!

Reklama

Raviolo arrotolato - przepis Matteo Brunetti. Składniki:

Składniki na 2 porcje:
100g mąki
4 żółtka
250g sera ricotta
50g sera Parmigiano + 10g do posypania
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz, oliwa
2-3 ząbki czosnku
50g masło
Świeży rozmaryn
Bazylia do dekoracji

mat. prasowe Matteo Brunetti

Raviolo arrotolato - przepis na danie od Matteo Brunetti. Jak to zrobić?

W misce wymieszać mąkę z żółtkami. Wyrobić ciasto rękoma aż będzie gładkie. Zafoliować i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w misce wymieszać ricottę ze startym serem Parmigiano, dodać trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i odrobinkę oliwy. Włożyć do rękawa cukierniczego. Wyciągnąć ciasto i rozwałkować jak najbardziej cienko jak się da. Najlepiej rozwałkować w formie podłużnej (pas) albo użyć klasyczną maszynkę do wałkowania makaronu.

Rozprowadzić farsz na środek pasa. Zamknąć makaron jak rurkę i przygnieść dobrze brzegi. Wykroić brzegi i zrolować raviolo. Gotować go w gorącej wodzie przez 1 minutę. Aby się nie otworzył najlepiej położyć go na metalowej szerokiej chochli w wodzie. W międzyczasie na patelni podsmażyć na maśle czosnek i rozmaryn. Wyciągnąć raviolo i podsmażyć go na patelni, podlewając go masłem. Podać na talerz posypać startym serem Parmigiano i udekorować bazylią. Buon appetito!

mat. prasowe Matteo Brunetti

O autorze przepisu - Matteo Brunetti

Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!

Reklama

mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama