Ten jeden trik Matteo Brunettiego sprawi, że twoje ravioli będą jak z włoskiej trattorii
Matteo Brunetti, finalista „MasterChefa” i ambasador włoskiej kuchni w Polsce, dzieli się przepisem na wyjątkowe raviolo arrotolato. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować ten włoski specjał w domowym zaciszu.

Ravioli to wspaniałe danie, ale czy próbowaliście kiedyś raviolo arrotolato? To specyficzny rodzaj ravioli – długi jak wąż i zrolowany. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Dziś w wersji „prostej”, czyli faszerowany ricottą, gotowany i podsmażony na maśle. Jeśli chcecie urozmaicić to danie innymi sosami, jak pesto czy sos pomidorowy, śmiało – możliwości jest wiele. A teraz zapiszcie przepis i do dzieła!
Raviolo arrotolato - przepis Matteo Brunetti. Składniki:
Składniki na 2 porcje:
100g mąki
4 żółtka
250g sera ricotta
50g sera Parmigiano + 10g do posypania
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz, oliwa
2-3 ząbki czosnku
50g masło
Świeży rozmaryn
Bazylia do dekoracji

Raviolo arrotolato - przepis na danie od Matteo Brunetti. Jak to zrobić?
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę z żółtkami. Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie w misce wymieszaj ricottę ze startym serem Parmigiano, dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Włóż farsz do rękawa cukierniczego.
Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je jak najcieniej, najlepiej w formie podłużnej (pas) lub użyj maszynki do wałkowania makaronu.
Rozprowadź farsz na środku pasa. Zamknij makaron jak rurkę i dobrze przygnieć brzegi. Wykroj brzegi i zroluj raviolo.
Gotuj raviolo w gorącej wodzie przez 1 minutę. Aby się nie otworzyło, najlepiej położyć je na metalowej szerokiej chochli w wodzie.
W międzyczasie na patelni podsmaż na maśle czosnek i rozmaryn. Wyciągnij raviolo i podsmaż je na patelni, podlewając masłem.
Podaj na talerzu, posyp startym serem Parmigiano i udekoruj bazylią.

O autorze przepisu - Matteo Brunetti
Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!
