Reklama

Ravioli to wspaniałe danie, ale czy próbowaliście kiedyś raviolo arrotolato? To specyficzny rodzaj ravioli – długi jak wąż i zrolowany. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Dziś w wersji „prostej”, czyli faszerowany ricottą, gotowany i podsmażony na maśle. Jeśli chcecie urozmaicić to danie innymi sosami, jak pesto czy sos pomidorowy, śmiało – możliwości jest wiele. A teraz zapiszcie przepis i do dzieła!

Raviolo arrotolato - przepis Matteo Brunetti. Składniki:

Składniki na 2 porcje:
100g mąki
4 żółtka
250g sera ricotta
50g sera Parmigiano + 10g do posypania
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz, oliwa
2-3 ząbki czosnku
50g masło
Świeży rozmaryn
Bazylia do dekoracji

mat. prasowe Matteo Brunetti

Raviolo arrotolato - przepis na danie od Matteo Brunetti. Jak to zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę z żółtkami. Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.

  2. W międzyczasie w misce wymieszaj ricottę ze startym serem Parmigiano, dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Włóż farsz do rękawa cukierniczego.

  3. Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je jak najcieniej, najlepiej w formie podłużnej (pas) lub użyj maszynki do wałkowania makaronu.

  4. Rozprowadź farsz na środku pasa. Zamknij makaron jak rurkę i dobrze przygnieć brzegi. Wykroj brzegi i zroluj raviolo.

  5. Gotuj raviolo w gorącej wodzie przez 1 minutę. Aby się nie otworzyło, najlepiej położyć je na metalowej szerokiej chochli w wodzie.

  6. W międzyczasie na patelni podsmaż na maśle czosnek i rozmaryn. Wyciągnij raviolo i podsmaż je na patelni, podlewając masłem.

  7. Podaj na talerzu, posyp startym serem Parmigiano i udekoruj bazylią.

mat. prasowe Matteo Brunetti

O autorze przepisu - Matteo Brunetti

Rzymianin, który po udanym występie w finale programu „MasterChef” na dłużej zadomowił się w Polsce. Twórca internetowy promujący włoską kuchnię i styl życia. Częsty gość programów lifestylowych i audycji radiowych oraz autor dynamicznej i lekko zabawnej formuły przepisów w social mediach. Autor video podcastu „Bondziorno” na platformie YouTube oraz „kucharz w niezwykle ciekawy sposób za pomocą rolek przedstawiający przepisy na szybkie i smaczne posiłki” wg serwisu „Social Press”. Włoski temperament i polskie serce na talerzu. Po prostu: Buon Appetito!

mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama