Reklama

Ciesząca się do niedawna popularnością matcha musi ustąpić miejsca, gdyż teraz to latte z buraka podbija serca kawoszy! Nic dziwnego, ten różowy napój nie tylko wygląda świetnie, ale ma też zbawienne właściwości. Oprócz tego, że pobudza jak zwykła kawa, to dzięki wywarowi z buraka poprawią krążenie oraz korzystnie wpływa na przemianę materii. Buraki bogate są w taki składniki odżywcze jak magnez, potas, wapń, żelazo i cynk oraz witaminy A,B i C. Czy można uznać je za nowe superfoods? Jak najbardziej!

Reklama

O dostępności w polskich kawiarniach nic jeszcze nie wiadomo, natomiast mamy dla Was przepis na ten zbawienny napój!

SKŁADNIKI

  • obrany ze skórki burak
  • szklanka wody kokosowej
  • garść migdałów
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka miodu

WYKONANIE

Buraka należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.

Reklama

Do wysokiego naczynia wlać wodę kokosową i dodać migdały. Miksować składniki do momentu, aż się połączą. Odlać pół szklanki tej mieszanki i odstawić. Do blendera wrzucić pozostałe składniki - upieczonego buraka, cynamon i miód. Blendować aż do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Następnie przecedzić przez sitko i odstawić. Mleko migdałowe spienić i wlać masę z buraka do kubka, dodając na wierzch delikatnie spienione mleko. Gotowe!

Instagram @the_wholesome_sunroom
Instagram @veganbifood
Reklama
Reklama
Reklama