Reklama

Trentino to region wyjątkowy - jeśli raz go odwiedzisz, na pewno będziesz tam wracać. I to przez cały rok, bo ten włoski region ma wiele do zaproponowania w każdym sezonie: od doskonałych stoków narciarskich przez wspaniale szlaki trekkingowe latem po fenomenalną kuchnię. I właśnie te pyszne potrawy możesz „zabrać” ze sobą - przepisy na słynne włoskie dania mamy dla Ciebie gotowe. Oto kilka potraw, które po prostu trzeba nauczyć się przygotowywać. Gwarantujemy, że będą przepyszne. W końcu są stworzone przez włoskich kucharzy z Trentino i… wypróbowane przez nas (tak, tak, redakcja Vivy! przygotowała je od A do Z)!

Reklama

Smaki Trentino - przepis na CANEDERLI AL PUZZONE DI MOENA

mat. prasowe

Składniki:
450 g czerstwego chleba
4 jajka
Mleko według potrzeby
200 g sera Puzzone di Moena
1 mały por
szczypiorek
3-4 łyżki mąki
Szczypta soli
Do podania:
3 łyżki masła
szczypiorek
Starty Parmigiano Reggiano/Grana Padano

Przygotowanie:
Chleb pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Ser Puzzone di Moena również pokrój w drobną kostkę i dodaj do chleba. Pokrój pora i przesmaż na maśle. Przełóż do miski z chlebem i serem. Dodaj szczypiorek, sera oraz szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Masa powinna być zwarta.

Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i przełóż na blat delikatnie obsypany mąką. Przygotuj patelnię z masłem.

Canederli gotuj we wrzącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedź i przełóż do masła, delikatnie mieszając. Podawaj ze szczypiorkiem oraz startym Parmigiano Reggiano/Grana Padano.

Smaki Trentino - przepis na POLENTA TARAGNA Z SEREM

Składniki:
500 g polenty Taragna
2 l wody
Ser Stelvio pokrojony w kostkę
masło
Sól
Speck

Przygotowanie:
Wodę doprowadź do wrzenia, następnie dodaj łyżkę soli. Cały czas mieszając, wsypuj polentę i gotuj ok. 5 minut do momentu aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj pokrojony ser i masło. Wymieszaj dokładnie. Przełóż do brytfanki i wyrównaj powierzchnię. Zostaw do przestudzenia. Pokrój w kawałki i umieść pod grillem. Gdy polenta się zarumieni, dodaj na wierzchu kawałki sera i umieść z powrotem pod grillem na ok. 1 minutę. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy Speckiem.

Smaki Trentino - przepis na RAVIOLI TRENTINI

mat. prasowe

Składniki:
Ciasto:
120 g mąki żytniej
130 g mąki pszennej
1 jajko
10 g oliwy extra vergine
70-80 ml wody
Sól
Farsz:
400 g szpinaku
1 opakowanie ricotty
1 mała cebulka
4 łyżki startego Parmigiano Reggiano/Grana Padano + do oprószenia
3 łyżki masła + 2 łyżki do obtoczenia gotowych ravioli
Mały pęczek szczypiorku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ciasto:
Wymieszaj obie mąki i przesyp na blat, tworząc kopiec. Wbij do środka jajko, dodaj sól, oliwę i zacznij mieszać za pomocą widelca. Powoli dodawaj wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulkę. Przykryj folią i zostaw w lodówce na 15-20 minut do odpoczęcia.

Farsz:
Na dużej patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Przesmaż aż cebulka się zeszkli. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż straci jędrność. Przestudź i następnie bardzo dokładnie odciśnij, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj ricottę, Parmigiano Reggiano/Grana Padano, posiekany szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu oraz gałki. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie płaty. Za pomocą ringa wykrój koła. Dodaj farsz na środek na jeden okrąg łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Zwilż brzegi i zamknij na kształt półksiężyca. Dokładnie zamknij brzegi, dociskając je do siebie. Odkładaj ravioli na blat posypany mąką.

Przygotuj patelnię z masłem.

Gotowe ravioli gotuj we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Odcedź i przełóż na patelnię z masłem, delikatnie obtaczając je. Podawaj, oprószając startym Parmigiano Reggiano/Grana Padano oraz szczypiorkiem.

Smaki Trentino - przepis na STRANGOLAPRETI

mat. prasowe

Składniki:
500 g świeżego szpinaku
400 g czerstwego chleba bez skórki
500 ml mleka
2 jajka
6-7 łyżek startego Parmigiano Reggiano/Grana Padano
+ kilka łyżek do oprószenia
100-120 g maki pszennej
Szczypta gałki muszkatołowej
3-4 łyżki masła
Kilka liści szałwii
Oliwa extra vergine
Sól

Przygotowanie:
Miąższ chleba pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej mlekiem i pozostaw na ok. 10 minut, aby chleb dobrze się namoczył, od czasu do czasu mieszając.

Na dużą patelnię dodaj oliwę tak, aby pokryła połowę dna. Na dobrze ciepłą patelnię dodaj szpinak i smaż kilka minut, cały czas mieszając do momentu aż straci objętość. Pozostaw do przestudzenia. Szpinak dobrze odciśnij, posiekaj i przełóż do czystej miski. Namoczony chleb dokładnie odciśnij z nadmiaru mleka i przełóż do szpinaku. Dodaj jaja, gałkę, Parmigiano Reggiano/Grana Padano oraz sól. Dobrze wymieszaj. Dodawaj mąkę partiami, cały czas mieszając aż uzyskasz zwartą masę.

Przygotuj patelnię z masłem i szałwią. Łyżką formuj strangolapreti i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej osolonej wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj strangolapreti, gdy wypłyną na wierzch i przełóż do masła z szałwią, delikatnie mieszając.

Podawaj gorące, oprószone starty Parmigiano Reggiano/Grana Padano.

Smaki Trentino - przepis na TORTA SALATA AI SAPORI DEL TRENTINO, CZYLI TARTA ZE SMAKAMI TRENTINO

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 małe pory
Kawałek białej kapusty 1/4 średniej główki
1 małe jabłko
100 gr sera górskiego pokrojonego w kostkę
2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano
1 jajko
2 łyżki śmietany
150 gr Specka pokrojonego w kostkę
Sól i pieprz
40 gr masła

Przygotowanie:
Pory oraz kapustę oczyść i pokrój drobno. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni roztop masło, dodaj pora, kapustę oraz jabłko. Oprósz szczyptą soli oraz pieprzu. Duś na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Zostaw do przestudzenia.
Formę o średnicy ok. 24 cm wyłóż ciastem francuskim.
Jajko rozkłóć w misce, dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz Parmigiano Reggiano/Grana Padano. Wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz Speck. Wymieszaj i dodaj do przestudzonych warzyw. Nadzienie wyłóż na ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.

Smaki Trentino - przepis na STRUDEL DI MIELE, CZYLI STRUDEL JABŁKOWY

mat. prasowe

Składniki:
Ciasto:
1 jajko
300 gr mąki 00
3 łyżki oliwy extra vergine
100 gr wody
Szczypta soli

Nadzienie:
1 kg jabłek
50 gr masła
1 cytryna
50 gr bułki tartej
60 gr cukru
60 gr rodzynek
60 gr orzechów pini
1 łyżeczka cynamonu
mleko do posmarowania
Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą. Wysyp na blat i zrób na środku wgłębienie. Wbij jajko i dodaj oliwę. Powoli zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę aż ciasto nabierze elastyczności. Uformuj kulkę, przykryj folią i odstaw na godzinę do odpoczęcia.

Nadzienie:
Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj sok z cytryny.
Na dużej patelni podpraż bułkę tartą na maśle. Podnieś temperaturę i dodaj jabłka, orzeszki piniowe, odciśnięte rodzynki, cynamon oraz cukier. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Ciasto rozwałkuj cienko, starając się nadać mu kształt prostokąta. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż i rozprowadź farsz, pamiętając, aby pozostawić brzegi wolne ok. 2 cm oraz wolny jeden z końców. Zawiń strudel w rulon.
Wierzch posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz przez 35-45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama