Reklama

Dla dorosłych i dla dzieci. Zdrowy i smaczny. Idealnie sprawdza się podczas gotowania, pieczenia, smażenia. Bogaty w wartości odżywcze. I co najważniejsze – nasz polski olej rzepakowy to skarb Europy. Jakie cuda w sobie skrywa?

Reklama

Olej rzepakowy - właściwości

Od wieków znany, przez rzesze ludzi uwielbiany. Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w kuchni. Posiada w sobie wiele wartości cennych dla naszego zdrowia. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. Przeciwdziałają rozwojowi oraz wspomagają leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Należy podkreślić, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek! Warto wprowadzić go do naszej diety, która często jest uboga w kwasy omega – 3.

Zawarte w nim tłuszcze to naturalne bogactwo, które uzupełnia jeszcze kompleks witamin. Witamina E, K, prowitamina A nie tylko odżywiają nasze komórki, ale wpływają również korzystnie na całe nasze ciało. Witamina E zawarta w oleju rzepakowym wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Olej rzepakowy zawiera też prowitaminę A zwaną betakarotenem.

Olej rzepakowy w diecie dziecka

Adobe Stock

Olej roślinny tłoczony z rzepaku odgrywa również ważną role w diecie najmłodszych. Może być spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 6 miesiąca życia. Dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka. Wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Odporny na wysokie temperatury, olej rzepakowy idealnie nadaje się do różnych procesów obróbki termicznej potraw smażenia, pieczenia, gotowania. Świetnie nadaje się do przygotowywania marynat, w których można przechowywać mięso. Doskonale sprawdza się również w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego - nadaje im lekkości i wilgotności. Jest wspaniałym zamiennikiem dla masła oraz margaryny. Może być używany do przygotowywania surówek, sałatek i majonezów, sosów czy zup. Co najważniejsze, korzystnie wpływa na nasz organizm.

Olej rzepakowy do bogactwo wytwarzane z polskich pól, dodatkowo dostępne w przystępnej cenie. Zdrowe i w pełni przydatne w kuchni!

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy

Mat.prasowe
Mat.prasowe
Reklama

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Reklama
Reklama
Reklama