Wegetariański i wegański Dubaj. Odkrywamy roślinną scenę kulinarną perły Emiratów
Bliskowschodnia metropolia wpisuje się w globalne trendy gastronomiczne – staje się rajem dla jaroszy
Wraz z rozwojem i dywersyfikacją lokalnej gastronomii, Dubaj z entuzjazmem zaczął otwierać się na rozmaite koncepty oparte na potrawach bezmięsnych. Wegetariańskie i wegańskie opcje są coraz lepiej widoczne w pejzażu kulinarnym miasta. Znajdziemy je zarówno w ofercie street foodowej, w menu tradycyjnych barów oraz restauracji czy modnych i ekologicznych kawiarni, jak i wśród wyrafinowanych propozycji fine diningowych.
Dubaj to prawdziwa celebracja różnorodności, zarówno etnicznej, religijnej i światopoglądowej, jak i kulinarnej. Jest areną ścierania się wielu, czasami przeciwstawnych, wpływów. Efekty są fascynujące, a widać je między innymi w lokalnej gastronomii, która z jednej strony idzie z duchem czasu, a z drugiej – jest mocno zakorzeniona w tradycji.
Topowe restauracje z wegetariańską i wegańską kuchnią
Zlokalizowany w budynku KOA Canvas, LOWE to zdobywca zielonej gwiazdki Michelin i eksperymentalne doświadczenie kulinarne, którego twórcy wyznają filozofię zrównoważonego rozwoju. Menu LOWE bazuje na sezonowych produktach i na potrawach przygotowywanych na grillu węglowym i w piecu opalanym drewnem. Codziennie oferuje wegańskie i wegetariańskie specjały, np. tatara z kanpyo (suszonego włókna tykwy butelkowej) z kalarepą i rzepą, awokado z winegretem z szalotki i falafelem oraz bakłażana z czarnym pieprzem i pastą miso oraz z kremem z tofu. Smakosze lubiący przygody mogą skosztować 12-daniowego menu degustacyjnego lub nawiązać nowe znajomości podczas comiesięcznych klubów kolacyjnych.
LOWE
French Riviera znajduje się w hotelu Jumeirah Al Qasr i prowadzona jest przez uznanego szefa kuchni, Kim Joinie-Maurina. Na gości czeka tam znakomite siedmiodaniowe menu degustacyjne, którym można rozkoszować się na świeżym powietrzu, zaledwie kilka kroków od oceanu. Wśród inspirowanych kuchnią francusko-śródziemnomorską dań wegańskich jest gazpacho de betterave (gazpacho z sorbetem z buraków, zielonego jabłka i musztardy bazyliowej) oraz specjalność restauracji – ratatouille z cukinią, bakłażanem, karmelizowaną cebulą, orzechami laskowymi, pomidorem i coulisem (sosem) z papryki.
French Riviera
Wyróżniona nagrodą Bib Gourmand Michelina Folly to nowoczesna restauracja gwarantująca relaksującą i kameralną atmosferę. Położona jest na terenie targu Souk Madinat Jumeirah, a z jej tarasu rozciąga się imponujący widok na kanały Madinatu. Wegańskie menu degustacyjne Folly zawiera wiele popisowych dań z sezonowych składników, m.in. czarną rzodkiew i brukiew z sumakiem, szparagi z zielonym groszkiem, a także przepyszny deser czekoladowo-migdałowy.
Folly
Menu degustacyjne restauracji Avatāra, położonej w hotelu VOCO przy Sheikh Zayed Road, obejmuje 16 wegetariańskich i wegańskich dań kuchni indyjskiej, które są starannie przyrządzane ze świeżych warzyw pochodzących z lokalnych farm. Menu będące celebracją tradycyjnych indyjskich rytuałów kulturowych i kulinarnych, zostało ułożone tak, aby pokazać nieskończone możliwości całkowicie warzywnego fine diningu. Avatara została uznana za restaurację Bib Gourmand w inauguracyjnym przewodniku Michelin Guide to Dubai 2022.
Avatara
Położona w dzielnicy Jumeirah, SEVA Table może pochwalić się bogatym menu złożonym ze zdrowych i pysznych dań roślinnych, które są wolne od glutenu, nabiału, cukru trzcinowego i sztucznych składników. Można tu zjeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia. Wśród dań znajdziemy sałatki makrobiotyczne z warzyw od lokalnych rolników, burgery grzybowe, zupy warzywne oraz obłędne desery kakaowe i daktylowe, które można popić świeżo wyciskanymi sokami.
SEVA Table
KoKo Bay to jedna z najbardziej instagramowych miejscówek w Dubaju. Restauracja znajduje się tuż przy białych piaskach Palm West Beach i dysponuje kabinami plażowymi oraz rustykalnymi siedziskami na świeżym powietrzu. Jej design i umeblowanie przywodzą na myśl plaże na Bali. KoKo Bay oferuje widoki na Zatokę Perską i kultową panoramę Dubai Marina. Menu inspirowane Dalekim Wschodem zawiera mnóstwo dań wegańskich i wegetariańskich, takich jak pad thai, zupa tom yum czy warzywne spring rollsy.
Koko Bay
Wegańskie piekarnie i kawiarnie
Posiadający trzy lokalizacje w mieście – w Alserkal Avenue, Downtown Dubai i Dubai International Financial Centre – Wild & The Moon to w 100% ekologiczna kawiarnia z menu opracowanym przez wegańskich szefów kuchni. Wśród specjalności dnia znajdują się wegańskie hamburgery, sałatki i tacos, ale hitami lokalu są miski açaí i soki tłoczone na zimno.
Wild & The Moon
Tanias Teahouse położona w dzielnicy Jumeirah to bardzo instagramowa herbaciarnia i restauracja serwującą pyszne kanapki, popołudniową herbatę i lekkie przekąski. Weganie i wegetarianie mogą tu zjeść obiadokolację na trzypiętrowych paterach, a na mniejszy głód idealne będą przysmaki wytrawne, np. kanapka z ciecierzycą i cukinią o nazwie „Cabbage, not baggage”, lub słodkie – m.in. lizaki-jednorożce i tęczowe bezy.
Tanias Teahouse
Wegański street food
Tradycyjny falafel to podstawa lewantyńskiej kuchni ulicznej. Ta chrupiąca przekąska w formie kuli składa się z rozgniecionej ciecierzycy zmieszanej z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, pietruszką, kolendrą i tradycyjnymi przyprawami, a zwieńczona jest kremowym sosem tahini. Podaje się ją w ciepłym chlebie pita. Świetnego falafela można zjeść np. w wyróżnionej nagrodą Bib Gourmand restauracji Bait Maryam, która oferuje autentyczne lewantyńskie dania wegańskie.
Falafel w Bai Maryam
Pochodzący z Libanu Ka'ak to płaski chleb sezamowy, który dobrze smakuje bez dodatków, ale jeszcze lepiej z oliwą z oliwek lub z pikantną mieszanką zaataru i oliwy z oliwek. W libańskiej piekarni i restauracji Ka’ak Al Manara (w Business Bay lub Internet City) można skosztować pysznego świeżo upieczonego Ka’aka.
Chleb Ka'ak
Na etiopski comfort food składa się miks różnych owoców, warzyw i roślin strączkowych. Jego najsłynniejszym przykładem jest Yetsom Beyaynetu – wegański talerz pełen przekąsek tradycyjnie spożywanych w okresie postu. Zawiera gulasz z soczewicy, kapustę pastewną, sycące curry i podpłomyki na zakwasie. To przepyszne danie serwuje m.in. założona ponad 20 lat temu w dzielnicy Deira restauracja Al Habasha. Najlepiej smakuje spożywane z całą rodziną lub grupą przyjaciół.
Al Habasha
Skromna samosa warzywna jest ikoną indyjskiej kuchni i bardzo łatwo ją znaleźć w wielu restauracjach i kawiarniach w całym mieście. Ten trójkątny pieróg nadziewany ziemniakami, groszkiem i marchewką oraz tradycyjnymi aromatycznymi przyprawami najlepiej smakuje jako przekąska lub przystawka z dodatkiem mięty lub chutneya z tamaryndowca. Właściciele i szefowie kuchni Bombay Bungalow położonym przy promenadzie JBR The Walk mają nowoczesne podejście do tego tradycyjnego street foodu.
Materiał powstał z udziałem Dubai Tourism