Wegańskie desery, w których się zakochasz!
Poznaj proste receptury na słodkości
Przechodząc na dietę wegańską brakuje Ci niektórych dań i deserów? Z pewnością początki bywają trudne, warto jednak pamiętać, że zamieniając swoje ulubione produkty na ich wegańskie odpowiedniki, nadal można stworzyć pyszne dania, również na słodko! Na Instagramie możemy znaleźć masę przepisów na ciekawe ciasta oraz desery, które będą zdrowe i zgodne z zasadami stosowanej diety. Koniecznie poznaj nasze sprawdzone receptury!
Wegański sernik z czekoladą
Składniki:
- 1 łyżka mielonego lnu
- 2+1/2 łyżki wody
- 2+1/4 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mączki migdałowej
- 1 łyżka skrobi z tapioki
- 1+1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 niesłodzonego musu jabłkowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki czekolady
Nadzienie:
- 2 opakowania tofu
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub nektaru z agawy
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżka skrobi z tapioki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: szklanka wiórków ciemnej czekolady, stopionej, do polewy
Sposób przygotowania:
W małej misce dodaj len oraz wodę i odstaw na 5–10 minut. W dużej misce wsyp mąkę owsianą, mączkę migdałową, skrobię z tapioki, sodę oczyszczoną i sól – mieszaj do całkowitego połączenia składników. Przygotuj miskę o średniej średnicy i dodaj mieszankę lnu, cukier, stopiony olej, mus jabłkowy i wanilię, następnie ubij składniki. Powoli wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą konsystencję. Delikatnie przelej ciasto do formy i piecz około 8–10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut. W robocie kuchennym lub blenderze wymieszaj tofu, syrop klonowy, cukier, sok z cytryny, mąkę owsianą, masło migdałowe, skrobię z tapioki wanilię i sól. Mieszaj, aż mieszanka będzie całkowicie gładka i nie pozostanie żaden kawałek tofu. Nadzieniem wysmaruj ciasto, a następnie jeszcze raz całość włóż do pieca na około 40–45 minut, wyjmij z piekarnika, ostudź przez co najmniej dwie godziny i wstaw do lodów na całą noc. Opcjonalnie wszystko możesz polać masą z roztopionej czekolady.
Wegańskie ciasto czekoladowe
Składniki:
- 2+1/2 szklanki uniwersalnej mąki
- 2+1/2 szklanki białego cukru
- 1 szklanka proszku kakaowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka soli
- 2+2/3 szklanki mleka (sojowego lub migdałowego)
- 2/3 szklanki lekkiego oleju (np rzepakowego)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki masła wegańskiego
- 1+1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1–2 łyżki mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik 180 stopni. Przygotuj dwie 8-calowe okrągłe formy do pieczenia, delikatnie nasmaruj wegańskie masłem, następnie wytnij krąg papieru pergaminowego i dopasuj do dna. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie odłóż na bok. W średniej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż się połączą. Podziel ciasto na przygotowane formy, a następnie włóż je do piekarnika. Piecz około 40 minut, następnie pozostaw do wystygnięcia. Połącz wszystkie składniki do przygotowania lukru, mieszaj aż całość będzie ubita i kremowa. Po wystygnięciu ciast polej je plastycznym lukrem, a następnie zaczekaj do jego całkowitego zastygnięcia. Gotowy deser przechowuj w lodówce.
Ciasto czekoladowe z cukinii
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 cukinia (200g)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielone (zalane 6 łyżkami wrzątku)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanka mleka roślinnego lub wody
- 1/2 szklanka oleju
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier, a następnie wymieszaj całość. Dodaj cukinię (startą na małych oczkach) i dalej mieszaj. W drugim naczyniu połącz zaparzone siemię lniane, mleko roślinne, olej, ekstrakt z wanilii. Do mieszanki dodaj mąkę, i całość połącz do uzyskania jednolitej masy, a następnie wyłóż do formy do pieczenia. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.