Reklama

Uwodzicielski kucharz z Instagrama. Warzywa kroi w rytm muzyki. Volodymyr Testardi, autor książki „Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę”, ma ukraińsko--włosko duszę. My zaczniemy od śniadania. Z szansą na... kolację.

Kulinarna droga Volodymyra Testardiego: od kuchni domowej po social media

Volodymyr Testardi swoją pasję do gotowania, szczególnie kuchni włoskiej, wyniósł z domu rodzinnego. Miał dostęp do najlepszych włoskich produktów dzięki ojczymowi pochodzącemu z Włoch. Gotując, zawsze włącza muzykę na pełny regulator – uważa, że to właśnie ona jest jego sekretnym składnikiem. W książce „Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę” wyznał, że muzyka sprawia, iż każde danie wychodzi idealnie – to jego znak rozpoznawczy.

W social mediach każdy filmik z jego udziałem okraszony jest kultowymi utworami, które rozbudzają wyobraźnię jego i widzów – od „Be My Baby” The Ronettes z filmu „Dirty Dancing” po „Stayin’ Alive” Bee Gees z „Gorączki sobotniej nocy”. Volodymyr przyznaje, że muzyka nadaje rytm nawet krojeniu warzyw czy podrzucaniu smażonych pistacji. Za całą oprawę jego filmów – scenariusz, reżyserię, nagrania, montaż i muzykę – odpowiada jego partnerka Kinga.

Pochodzący z Ukrainy Testardi mieszka w Polsce od pięciu lat. Jak mówi, były to bardzo intensywne lata – przez trzy z nich pracował w różnych restauracjach po 13–15 godzin dziennie, rezygnując całkowicie z czasu wolnego. Choć marzył o własnym lokalu, za namową Kingi założył konto na Instagramie. Dziś śledzi go 1,2 miliona osób. Popularność jego „wirtualnej restauracji” nie dziwi – serwuje romantyczne kolacje, wykwintne śniadania i apetyczne desery, które inspirują do gotowania w domowym zaciszu na poziomie najlepszych restauracji.

Szybkie i efektowne śniadanie dla ukochanej

GRZANKI Z KREMOWYM JAJKIEM, MASCARPONE
I ANCHOIS
15–20 min – łatwe
Tym razem czas na tradycyjne włoskie połączenie smaków. Kremowa jajecznica, słone anchois, słodkie mascarpone i chrupkie pistacje. Czy może być lepiej? A jeśli ktoś lubi nieco ostrzejszą nutę, to proponuję dodać także kilka plasterków chili. To śniadanie przygotowuję przynajmniej kilka razy w miesiącu.
Składniki na 2 porcje:
2 kromki chleba pszenno-­żytniego,
8 cm pora,
4 jajka,
2 łyżki posiekanych pistacji,
6 łyżeczek mascarpone,
8 filetów anchois,
8–10 listków mięty,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
sól (do smaku).

Przygotowanie:
1. Podsmaż kromki chleba na oliwie.
2. Pokrój por w sześć plastrów grubości około 1,5 cm. Podsmaż go na oliwie i dopraw solą.
3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i wbij jajka. Mieszaj intensywnie na małym ogniu, aż otrzymasz kremową konsystencję.
4. Jajecznicę wyłóż na grzanki. Dodaj posiekane pistacje, por, mascarpone wykładane łyżecz­ką, anchois.
5. Na koniec udekoruj miętą.

Testardi przepis
Maja Hylewicz
Reklama
Reklama
Reklama