Reklama

W kuchniach Azji ogórki nie są tylko dodatkiem – to często kulinarna gwiazda stołu. Podawane jako pikantna sałatka, marynowana przekąska czy orzeźwiający kontrapunkt do dań głównych, zdobywają serca zarówno domowych kucharzy, jak i szefów kuchni. W Korei popularne są gniecione ogórki z czosnkiem i chili, w Chinach marynowane w sosie sojowym z nutą sezamu, a w Tajlandii – słodko-pikantne z dodatkiem limonki i cukru palmowego.

Sałatka czy pikle o azjatyckim smaku? Wypróbuj obie opcje /
Sałatka czy pikle o azjatyckim smaku? Wypróbuj obie opcje / Adobe Stock

Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a efekt zachwyca smakiem i świeżością. Oto trzy przepisy, które udowadniają, jak wyjątkowe mogą być ogórki po azjatycku, a sekretnym składnikiem każdej marynaty jest sos sojowy – jak się okazuje, najlepszy przyjaciel dań ze świeżych ogórków.

Pikantne ogórki po koreańsku (gniecione)

Wypróbuj przepis na koreański przysmak /
Wypróbuj przepis na koreański przysmak / Adobe Stock

Pachnące czosnkiem, imbirem i ostrym chili – ogórki gniecione z Korei to ekspresowe orzeźwienie idealne na letnie dni.
Składniki:

  • 3–4 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki mirinu (lub więcej cukru)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub słonecznikowego)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • posiekane zioła: szczypiorek, świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myj, odetnij końcówki, przekrój na pół i oczyść pestki. Pokrój w półksiężyce. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet, mirin, olej sezamowy, cukier, czosnek, imbir i chili. Dopraw solą i pieprzem. Zalej ogórki sosem i uzbrój się w cierpliwość – będą najlepsze, jeśli odstawisz je na minimum godzinę do lodówki. Choć oczywiście, jeśli nie możesz czekać, jedz od razu, również będą pyszne. Przed podaniem na stół posyp świeżymi ziołami.

Ekspresowe słodko‑kwaśne ogórki po azjatycku (ekspresowy wariant)

Słodko-kwaśne ogórki w azjatyckim stylu zamiast mizerii? Sprawdź, jak świetnie pasują do mielonego! /
Słodko-kwaśne ogórki w azjatyckim stylu zamiast mizerii? Sprawdź, jak świetnie pasują do mielonego! / Adobe Stock

Rewelacyjne jako przekąska lub dodatek do dań z grilla – słodko‑kwaśne ogórki, które zachwycają idealną równowagą smaków.

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki mirinu lub cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • czosnek, imbir – do smaku
  • kolendra

Sposób przygotowania:
Ogórki pokrój lub zgnieć końcówką noża – ta technika intensyfikuje smak Wymieszaj wszystkie składniki sosu i przyprawy. Wlej na ogórki, odstaw na 30 minut lub godzinę.
Po tym czasie ogórki będą chrupiące, i niezwykle aromatyczne.

Ogórki w sosie sojowym – klasyka na szybko

Pikle z ogórków w azjatyckiej marynacie /
Pikle z ogórków w azjatyckiej marynacie / Adobe Stock

Prosty przepis, który jest ogromną konkurencją do tak uwielbianych przez Polaków małosolnych – ogórki marynowane w sosie sojowym.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 1–2 papryczki chili
  • opcjonalnie kombu (wodorosty charakterystyczne dla kuchni japońskiej), imbir, czosnek

Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Umyj i osusz ogórki, włóż do słoików. Zalej marynatą, wstaw na minimum 6 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Następnego dnia zachwycają smakiem i chrupkością – idealne do obiadu.

Reklama
Reklama
Reklama