Reklama

Z wykształcenia prawniczka i biolożka, z pasji - serowarki. Oto siostry Rzymanek, które od 3 lat rozwijają projekt Wege Siostry - rodzinną firmę poświęconą produkcji wegańskich przysmaków i promocji roślinnego stylu odżywiania. Zaczęło się od wspólnej pasji - gotowania. To dla niej Zuzia Rzymanek porzuciła zawód prawnika i karierę w produkcji telewizyjnej. Zdobywała doświadczenie w restauracjach na całym świecie, w końcu skoncentrowała się na kuchni wegańskiej i innowacyjnych przepisach na roślinne sery. Pomysł zainteresował jej siostrę Magdę i tak zrodził się pomysł marki, której brakowało na polskim rynku - skupionej na rzemieślniczej produkcji z najlepszych naturalnych składników.

Reklama
Zdjęcia pochodzą z sesji dla polskiej edycji magazynu Women's Health (fot. Kamil Majdański)

Jak powstaje wegański ser?

Odpowiedni dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, bogaty w zdrowe wegańskie kultury bakterii kwasu mlekowego, odpowiedni do smarowania, krojenia, posypywania... Siostry Rzymanek poświęciły dużo czasu opracowaniu bogatej gamy produktów, których bazą są najczęściej orzechy nerkowca, okazjonalnie też ziarna słonecznika. Nerkowce nadają serkom delikatnie kremową teksturę, a sekretem przekonująco serowego smaku są dobrze znane weganom płatki drożdżowe.

Intensywna praca na recepturami pozwoliła siostrom Rzymanek uzyskać trzy grupy serowych przysmaków: Toczone, czyli okrągłe serki przyprawiane m. in. czerwonym pieprzem, czarnuszką czy algami nori; kremowe Smarowańce w trzech smakach oraz Vermezany, czyli wegańskie odpowiedniki parmezanu. Zuzia i Magda zauważyły także, że na rynku brakuje roślinnych odpowiedników masła, opracowały więc osełkę, także kręconą z nerkowców. Dla poszukujących inspiracji stworzyły też bloga, z którego dowiecie się m. in., jak wyczarować wegańskie sushi czy "serowe" tacosy.

Materiały prasowe Wege Siostry (fot. Magdalena Rzymanek)

Roślinna rewolucja

Wege Siostry nie boją się konkurencji, cieszy je każdy nowy wegański produkt na sklepowych półkach, jako kolejny krok dla dobra środowiska. Chcą także zainspirować do spróbowania diety roślinnej niewegan. A zainteresowanie kuchnią bez mięsa i nabiału cały czas rośnie. Według raportu Kukuła Healthy Food 2020 już 10 proc. Polaków to wegetarianie, 4 proc. - weganie, a kolejne 15 proc. zamierza eksperymentować z roślinną dietą.

Przykład dają też międzynarodowe gwiazdy. Od wielu lat diety wegańskiej przestrzegają Natalie Portman i Rooney Mara, z ulubionego kurczaka zrezygnowała Beyonce, a Miley Cyrus zorganizowała nawet... wegańskie wesele.

Materiały prasowe Wege Siostry (fot. Tomasz Paczkowski)

W sklepie online Wege Siostry znajdziesz serki rodzinnej marki, jak również szeroki wybór żywości wegańskiej i eko innych marek.

Reklama

Materiał powstał z udziałem marki Wege Siostry

Reklama
Reklama
Reklama