Święta Bożego Narodzenia według brytyjskiej rodziny królewskiej!
Wiemy, co pojawi się na ich świątecznym stole
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2019 14:52
Reklama
Boże Narodzenie oraz Nowy Rok, jak co roku, rodzina królewska będzie świętowała w Sandringham House, posiadłości wielkiej w Norfork. Nie brakuje choinki, świątecznych dekoracji, a wszyscy spotykają się przy świątecznym stole. Z racji tego, że Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, królewscy cukiernicy zdradzili recepturę na świąteczne cynamonowe ciasteczka. Koniecznie zobaczcie przepis i zróbcie wypieki samodzielnie w swoim królestwie!
Reklama
Świąteczne cynamonowe ciasteczka
Potrzebne składniki:
- 360g cukru pudru
- 85g białka jaja
- 20g soku z cytryny
- 300g mielonych migdałów
- 115g kandyzowanych owoców
- 1/2 cytryny
- 12g mielonego cynamonu
- 1/4 mielonych goździków
Sposób przygotowania
- Kandyzowane owoce rozgnieść i wymieszać, aby uzyskać konsystencję gładkiej pasty.
- Ubić cukier puder, białko jajka z sokiem z cytryny do uzyskania bezy. 1/3 piany wyjąć i odłożyć na bok (później pokryć ciasto cienką warstwą bezy).
- Dodać wszystkie składniki do bezy, która została i wymieszać.
- Ciasto ugniatać rękami, następnie przełożyć arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Cienki placek pokryć bezą, a następnie wyciąć za pomocą foremek kształty ciasteczek.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Po ostygnięciu ciastek można je dodatkowo udekorować lukrem.
Herbatniki imbirowe
Potrzebne składniki
- 200g mąki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mieszanej przyprawy
- 100g niesolonego masła
- 75g brązowego cukru
- 25g cukru pudru
- 45g mleka lukier do dekoracji
Sposób przygotowania:
Reklama
- Przesiać mąkę i przyprawy, dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko wymieszać. Dodać mleko i mieszać dalej, do uzyskania konsystencji pasty. Gotowe ciasto zwinąć w folię i zostawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć kształty i wyłożyć na papier, przed włożeniem do piekarnika posypać je cukrem. Po wystygnięciu ciasteczek można je dekorować lukrem.
Reklama
Reklama
Reklama