Reklama

Boże Narodzenie oraz Nowy Rok, jak co roku, rodzina królewska będzie świętowała w Sandringham House, posiadłości wielkiej w Norfork. Nie brakuje choinki, świątecznych dekoracji, a wszyscy spotykają się przy świątecznym stole. Z racji tego, że Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, królewscy cukiernicy zdradzili recepturę na świąteczne cynamonowe ciasteczka. Koniecznie zobaczcie przepis i zróbcie wypieki samodzielnie w swoim królestwie!

Reklama

Świąteczne cynamonowe ciasteczka

Potrzebne składniki:

  • 360g cukru pudru
  • 85g białka jaja
  • 20g soku z cytryny
  • 300g mielonych migdałów
  • 115g kandyzowanych owoców
  • 1/2 cytryny
  • 12g mielonego cynamonu
  • 1/4 mielonych goździków

Sposób przygotowania

  1. Kandyzowane owoce rozgnieść i wymieszać, aby uzyskać konsystencję gładkiej pasty.
  2. Ubić cukier puder, białko jajka z sokiem z cytryny do uzyskania bezy. 1/3 piany wyjąć i odłożyć na bok (później pokryć ciasto cienką warstwą bezy).
  3. Dodać wszystkie składniki do bezy, która została i wymieszać.
  4. Ciasto ugniatać rękami, następnie przełożyć arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Cienki placek pokryć bezą, a następnie wyciąć za pomocą foremek kształty ciasteczek.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni Celsjusza i piec około 40 minut. Po ostygnięciu ciastek można je dodatkowo udekorować lukrem.

Herbatniki imbirowe

Potrzebne składniki

  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mieszanej przyprawy
  • 100g niesolonego masła
  • 75g brązowego cukru
  • 25g cukru pudru
  • 45g mleka lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Przesiać mąkę i przyprawy, dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko wymieszać. Dodać mleko i mieszać dalej, do uzyskania konsystencji pasty. Gotowe ciasto zwinąć w folię i zostawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Wyciąć kształty i wyłożyć na papier, przed włożeniem do piekarnika posypać je cukrem. Po wystygnięciu ciasteczek można je dekorować lukrem.
Reklama
Reklama
Reklama