Reklama

Festiwal RestaurantWeek® od lat łączy Gości z najlepszymi restauracjami w Polsce! To eklektyczna lista restauracji, które cieszą się popularnością i uznaniem wśród Gości Festiwalu. Na ich sukces składają się popisowe trzydaniowe menu, najwyższej jakości składniki, wyjątkowy wystrój, doskonała obsługa i prawdziwie festiwalowa atmosfera! Oto lista TOP 20 adresów na gastronomicznej mapie Polski, które warto odwiedzić tej edycji, która odbywa się pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Rezerwuj popisowe menu POD TYM ADRESEM.

Reklama
  1. Mech- Warszawa
    Kameralna restauracja Mech to jeden z obowiązkowych adresów na food’owej mapie Warszawy. Sezonowe produkty z lokalnych gospodarstw, nieodkryte wcześniej smaki i receptury inspirowane regionalnymi daniami od lat są wizytówką tego miejsca. Znajdująca się w sercu Saskiej Kępy restauracja na Festiwalu serwuje m.in.: pieczoną kapustę na labneh z chimichurri i jarmużem oraz brunoise z buraka z kozim serem, jałowcem, gruszką i orzechami.

Materiały prasowe/Restaurant Week
  • 13 Rogów Food& Friends- Warszawa
    Na warszawskim Nowym Świecie wybór restauracji przerasta niejednego turystę. Na szczęście czerwony neon 13 Rogów jasno lśni i zaprasza do środka. W festiwalowej restauracji w menu: soczyste skrzydełka w sosie BBQ Missisipi z sezamem, wołowe żebra z sosem demi-glace z puree ziemniaczanym z delikatną nutą trufli i gruszka gotowana w winie, podana z lodami waniliowymi na deser.
  • Gdańska 14 - Bydgoszcz
    To pierwsza edycja RestaurantWeek®, która zawitała do Bydgoszczy! Restauracja Gdańska 14 to jedno z lepszych, gastronomicznych miejsc tego miasta. Lokalne, jakościowe składniki podawane w nieoczywistej formie zaskoczą niejednego Gościa. W menu na Festiwal m.in.: grillowane wiosenne warzywa podane z pietruszkowym purée, espumą z pieczonego ziemniaka i szczypiorkową oliwą, morele gotowane w miętowym syropie podane z kruchym owsianym ciastkiem, puszystym crème anglaise i sosem karmelowym.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Koku Sushi Antoniuk - Białystok
    Koku Sushi Antoniuk prezentuje na Festiwalu wyjątkowo eklektyczne oblicze. W wiosennym, popisowym menu na przystawkę zaserwują tacosy w dwóch wersjach: z tuńczykiem w ponzu, burratą i kimchi, oraz ze smażonym tofu, guacamole i pieczonym parmezanem. Danie główne to uramaki california ze smażonym kimchi, oliwkową tapenadą, suszonymi pomidorami, kaparami i pietruszką, w wersji mięsnej z tatarem z łososia i krewetką w pikantnym panko. Na słodki finał - matcha tiramisu!

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Esterante- Kraków
    Restauracja Esterante przyciąga aromatami i zatrzymuje doskonałymi smakami! Tutaj możesz poznać niebanalne połączenia smakowe, zaproponowane w autorskim menu, stworzonym przez prawdziwego mistrza kuchni - Marcina Curyło, który z okazji Festiwalu przygotował w menu m.in.: foundue le brin z papryką piquillo, chałką, salsą czosnkową i cytryną, udko z kaczki confit z fondatem z batata, parmezanem i pędami dzikiego brokuła z espumą chrzanową. Na festiwalowy deser do wyboru: tarta lemon curd z bezą włoską i tatarem truskawkowym lub eklerem krówkowym, palonym masłem, pianką malinową i lawendą.
  • Bona Restaurant - Lublin
    Na ul. Kowalskiej 19 kuchnia inspirowana klimatem śródziemnomorskim i podana w królewskim stylu. Z okazji nadchodzącego Festiwalu przygotował dwie propozycje menu dla najbardziej wymagających Gości. Spróbujecie tu m.in.: smażonych karczochów na puree z grillowanych bakłażanów, na drugie danie: przegrzebek na kremie z kalafiora, ravioli z kukurydzianym kremem i pomidorową salsą, na deser pistacjowego supreme.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Oranżeria - Łódź
    Restauracja umiejscowiona na parterze Hotelu Pietryna **** w odnowionej kamienicy Markusa Silbersterina to wyjątkowe miejsce spotkań z Bliskimi. Świetnie odnajdą się tu miłośnicy lokalnej kuchni z nowoczesnym twistem i koneserzy jakościowych produktów. Z okazji nadchodzącego Festiwalu na spróbujecie tu np. esencjonalnego bulionu buraczanego, puree ziemniaczanego z nutą chrzanu, cebuli confit, oliwy koperkowej i chipsu z buraka.
  • Klimat by Wojciech Klimas - Poznań
    Restauracja Klimat to miejsce, gdzie pasja spotyka się z sercem. Eleganckie wnętrza podkreślają wyjątkową atmosferę i dopracowane w każdym szczególe dania. Smaki Festiwalu to m.in: grillowana polędwiczka wieprzowa z kopytkami, jarmużem i suszonymi pomidorami i cytrynowa tarta lemon curd na deser.
  • Wina Dajcie - Rzeszów
    Wina Dajcie to jedna z popularniejszych restauracji na kulinarnej mapie Rzeszowa. W tym miejscu spotyka się swobodny klimat wine baru z sezonowym menu opartym na świeżych i jakościowych składnikach. Wiosenne, festiwalowe propozycje dań to wyjątkowe kompozycje smaków: palony por owinięty w nori podany z warzywnym bulionem miso, majonezem limonkowym i oliwą z młodego liścia laurowego, grillowana sałata rzymska obtoczona w orzechach nerkowca, podana z polentą kukurydzianą, konfiturą z czerwonej papryki, majonezem porowym i czipsem z tapioki z dodatkiem sepii. Na finał uczty monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango.
  • Bluebell by Natura Residence- Siewierz
    Restauracja usytuowana w przestronnych wnętrzach Hotelu Natura Residence to wspaniałe miejsce na odpoczynek. Rozsiądź się w uduchowionej przestrzeni i rozsmakuj w wyjątkowym menu. Na wiosenną przystawkę wędzony ziemniak z karmelizowanym kalafiorem i burakiem lub łosoś z jabłkiem, pomidorem i szczypiorkiem. Na danie główne restauracja proponuje troć z skorzonerą, sepią i kawiorem lub jagniecinę podaną z paloną kapustą, selerem i burakiem. Finał tej kulinarnej historii to ptasie mleczko z rozmarynem.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Restauracja Sowa - Szczecin
    Miejsce znane również pod nazwą “Czekoladowa” od 10 lat jest jednym z ulubionych miejsc Szczecinian. W festiwalowym menu w propozycji m.in.: greckie pierożki z ciasta filo, faszerowane szpinakiem oraz serem sałatkowym, podane z sosem tzatziki oraz risotto z grzybami z serem bursztyn. Zwieńczenie uczty to wegańska panna cotta jabłkowa z nutą kokosa i sosem z własnoręcznie robionej jabłkowej nalewki.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Słoneczna Przystań - Warmia i Mazury
    Odkryj Słoneczną Przystań w Olsztynie, gdzie słońce, dobre jedzenie i wspaniała atmosfera tworzą magiczne chwile z bliskimi. Olsztyńska restauracja z okazji #FoodNewsGoodNews przygotowała na przystawki chrupiące okonki lub rosół z lanymi kluskami i lubczykiem. Danie główne zależnie od wybranej wersji to stek z buraka i kaszy jaglanej, sałata z warzywami i winegret lub udko z kaczki confit z sosem wiśniowym, glazurowanymi warzywami korzeniowymi oraz ziemniaczki w mundurkach.
  • Basilia Ristorante - Szczecin
    Na Wałach Chrobrego w zabytkowej rotundzie znajdziesz oryginalne włoskie produkty w niecodziennym wydaniu. Specjalnie na Festiwal Szef Kuchni, Rafał Kuś przygotował dwie wersje menu, w mięsnej: ravioli z krewetkami, puree z czosnku, espuma parmezanowa i cygaretka buraczana, oraz noga z kaczki, gratin ziemniaczane, mrożony mus z koziego sera pleśniowego, puree z topinamburu na maślance z rozmarynem i kompresowana rzodkiewka w poziomce. Na deser praliny, cygaretka orzechowa i krem z białej czekolady z bazylią.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Ramki- Łódź
    Restauracja w której rezerwacja to jedyne, co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym Szefie Kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Szef Kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal: krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość opruszona pudrem grzybowym. Tej uczty nie możesz przegapić!

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Rynek - Poznań
    Będąc w Poznaniu nie sposób nie zajść do Restauracji Rynek! To duma poznańskiej sceny kulinarnej, prezentująca najlepsze polskie produkty i składająca hołd kuchennym tradycjom. Inspiracji szukają w najnowszych trendach, poznańskich targowiskach i kulinarnej historii regionu. Restauracja pod wodzą Jakuba Ignysia na Festiwalu podaje m.in.: sernik z wędzonego twarogu z prażoną cebulką, piklowanym burakiem, marchewką i galaretką z ogórka, stek z kalafiora z risotto z buraka, chipsem z pietruszki, jarmużem i sosem demi glace z bakłażana. Zapamiętaj ten adres - tu każdy posiłek zamienia się w ucztę!
  • Concordia Taste - Wrocław
    Wrocławska restauracja to miejsce smaku, sztuki i rozrywki w designerskiej przestrzeni. Za selekcję smaków odpowiada Szef Kuchni – Damian Bildź, który z okazji zbliżającego się Festiwalu przygotował menu pełne newstalgicznych bestsellerów. Na przystawkę nowatorska marchew z groszkiem 2.0 z kwaśną śmietaną i wanilią, w drugiej wersji knedle z jagnięciną, esencja z pomidorów i romantyczny lubczyk. Wegetariańskie danie główne to wspomnienie z dzieciństwa - łazanki z pieczonymi warzywami i serem feta ze Ślubowa.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week

  • Butchery& Wine- Gdynia
    Gdyńska restauracja Butchery & Wine to młodsza siostra znanego lokalu z Warszawy z szefem Mateuszem Ciałkiem u sterów. Na wiosenną edycję RestaurantWeek® w obu wariantach menu na przystawkę skosztujesz tu kremu z topinamburu z orzechami i oliwą truflową. Danie główne dla wegetarian to grillowany boczniak mikołajkowy, polenta ze szpinakiem oraz truflowe chimichurii, w wersji mięsnej soczysta kiełbasa wołowo-wieprzowa z cheddarem, polentą i truflowym chimichurii. Na słodki finisz restauracja proponuje kajmakowy fondant z jabłkiem i cynamonem.
  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • MEZE by Teo Vafidis and Sons- Warszawa
    MEZE to nowoczesne wnętrze wypełnione tradycyjnym smakiem. Stworzone z pasji i zamiłowania do prawdziwie greckiej kuchni, przez najwybitniejszego w Polsce przedstawiciela polskiego oddziału Klubu Szefów Grecji - Teo Vafidisa. W festiwalowym menu greckie bestsellery: bifteki, spanakotiropitakia, portokalopita i prosto z Krety - Dakos.
  • Techie’s- Kraków
    Na Starym Podgórzu znajdziecie kolorowe, eklektyczne wnętrza Techie’s, w których gwar i nonszalancka atmosfera zachęcają do godzin przy cocktailach i przekąskach. Wiosenny Festiwal to propozycje łączące polskie smaki z inspiracją zachodem. Spróbujecie tu m.in.: musu bananowego z marakują, ciastem francuskim, rokitnikiem i sorbetem wiśniowym i łososia confit z kompresowanym ogórkiem i świeżym chrzanem.

  • Materiały prasowe/Restaurant Week
  • Forum Kulinarne - Wrocław
    Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia z bardzo różnorodną kuchnią, która zaskakuje nie tylko niebanalnymi połączeniami smaków, ale także perfekcyjnym i nieszablonowym sposobem serwowania potraw. Menu oparte jest na świeżych sezonowych składnikach najwyższej jakości, które dostarczane są do restauracji codziennie przez sprawdzonych producentów i dystrybutorów. Na Festiwalu m.in.: krem z białych warzyw, fioletowy batat, chips korzenny, trawa cytrynowa, pianka truskawkowa oraz biodrówka jagnięca z dzikim brokułem, chrzanem, batatem i majonezem truflowym.
  • Reklama

    Reklama
    Reklama
    Reklama