Reklama

Przed nami kolejna edycja Restaurant Week. Największy w Polsce festiwal kulinarny potrwa od 28 października do 15 listopada. Dobrze zjemy w ponad 350 restauracjach, z 40 polskich miast. Na gości czeka autorskie, trzydaniowe menu w festiwalowej cenie 49 zł i formule #zerowaste. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy!

Reklama

#The Spot i Tehran - Warszawa

Mieszkańcom Warszawy polecamy rezerwację stolika w jednej z najmodniejszych restauracji „The Spot” przy Grzybowskiej 24. To dość nowe miejsce na kulinarnej mapie Stolicy, w którym spróbujemy sezonowego menu. Łączy ono najlepsze smaki polskiej kuchni z międzynarodowymi klasykami. W ramach festiwalu na gości czeka m.in. wegańskie tagine z ciecierzycą i podpłomykiem, poke bowl z tofu lub soczysty burger z majonezem truflowym i krążkami cebulowymi. Stylowa atmosfera oraz doskonała obsługa wzbogacą nasze doznania kulinarne i pozwolą nam odprężyć się i w pełni cieszyć posiłkiem.

Jeśli za daleko Wam do centrum, to polecamy zajrzeć do „Tehranu” na warszawskim Solcu. W restauracji czeka na nas perski ryż z warzywami, baranina po persku grillowana na mieczu oraz baklawa. Brzmi zachęcająco, prawda?

Materiały prasowe

#Corse - Kraków

Nietuzinkowe dania czekają na gości także w „Corse” - jedynej restauracji korsykańskiej w Polsce znajdującej się w Krakowie. Na talerzach znajdziecie takie pyszności, jak czarne tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą, a także zielony filet z kurczaka kukurydzianego z puree z batata, sosem kurkowym i popcornem. Dzięki wyjątkowo swobodnej atmosferze osadzonej w eleganckim wnętrzu z akcentami śródziemnomorskimi, goście mogą poczuć się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym.

Materiały prasowe

#Pumo di Puglia - Wrocław

We Wrocławiu polecamy restaurację „Pumo di Puglia”, która mieści się na Placu Solnym. Klimatyczne i przytulne wnętrze lokalu zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane w niej dania z pewnością urzekną Wasze podniebienia i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu makaronu tortioni z bakłażanem, pomidorem, bazylią, tofu i czosnkiem. W restauracji jest nie tylko pysznie, ale wszystko jest również pięknie podane!

Materiały prasowe

#Górna Stacja - Hotel Aquarion - Podhale

W sercu Podhala, w Zakopanem, można pokusić się o rezerwację stolika w restauracji „Górna Stacja - Hotel Aquarion” przy Jagiellońskiej 29. Na festiwalowiczów do wyboru czekają dwa menu. Smakowite jedzenie znajdą dla siebie zarówno fani mięsa, jak i miłośnicy ryb. Hałuski ziemniaczane ze szpinakiem, grzybami, pietruszką i palonym masłem będą serwowane do 15 listopada. To właśnie wtedy kończy się cały festiwal, także czasu na rezerwację stolika nie zostało dużo.

#Jan Olbracht Browar Staromiejski - Toruń

W tym roku dalekie podróże to jedynie marzenie, ale co powiecie na kulinarną podróż do Torunia? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i odwiedzić klimatyczną restaurację z ciekawą kuchnią. Pod tym względem warto zwrócić uwagę na restaurację „Jan Olbracht Browar Staromiejski”. W festiwalowym menu znajduje się mi.in spaghetti Aglio e Olio czy żeberko w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami i buraczkami z agrestem. Brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Materiały prasowe

To tylko kilka z ponad 350 restauracji biorących udział w tegorocznej odsłonie festiwalu. Listę restauracji oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.

Reklama

Termin Festiwalu: 28 października – 15 listopada

Reklama
Reklama
Reklama