Restauracja Mon Ami – miejsce z duszą na kulinarnej mapie Warszawy
Tu skosztujesz francuskich potraw w najlepszym wydaniu
Po długiej nieobecności nasz Saint Jacques powrócił w lipcu 2022 na warszawski rynek gastronomiczny pod nazwą Mon Ami by Saint Jacques. Przez wiele lat udało nam się tworzyć francuski klimat w iście paryskim stylu w samym centrum Warszawy. Nasz mały lokal przy Świętokrzyskiej 34 wymieniliśmy na dwupoziomowe, przestronne wnętrze i gościmy stałych i nowych miłośników kuchni francuskiej przy ulicy Francuskiej 5. Wszystko po to, by sprostać wymaganiom i potrzebom naszych gości. Menu, które towarzyszy nam od początku, zostało poddane niewielkim zmianom.
Nasza karta składa się ze sprawdzonych receptur, z których jesteśmy szczególnie dumni oraz została wzbogacona o potrawy kuchni francuskiej, których jeszcze u nas nie było. Restauracja Mon Ami nie odrodziłaby się, gdyby nie zaangażowanie personelu, który towarzyszy nam od naszych początków oraz wsparcie i zainteresowanie naszych gości.
Słynie w świecie z wysokiej jakości składników i precyzyjnej techniki przygotowywania potraw. Królują w niej mięsa, takie jak kaczka i cielęcina, a także ryby i owoce morza. Do przygotowywania potraw często wykorzystuje się także sery, warzywa i zioła. W kuchni francuskiej popularne są też różne rodzaje sosów, takie jak sos beszamelowy czy sos żółtobrązowy, który jest podstawą słynnych potraw, takich jak stek Wellington czy rolada cielęca. Wśród słynnych potraw francuskich warto wymienić takie dania, jak foie gras, escargots- ślimaki, coq au vin czy croissanty – specjały te ma w swoim menu każda dobra restauracja francuska. Chude mięso ślimaków zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Ślimaki są wskazane przy dietach wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej. Mają wysoką zawartość białka i bardzo niską zawartość tłuszczu. U nas w wersji śniadaniowej w omlecie lub zapieczone w masełku ziołowo-czosnkowym jako przystawka.
Francja oczywiście słynie również z wytwornych win i alkoholi. Jednym z nich jest słynny likier owocowy, który również mamy w swoim barze. Kwintesencja francuskiej sztuki gorzelniczej, łączącej tradycję, innowacyjność i niezrównany kunszt. To uznana marka ze 150-letnią tradycją, która w likierze tym połączyła wysokiej jakości koniak z esencją egzotycznej pomarańczy.
Destylacja i starzenie koniaku odbywa się w regionie Cognac, gdzie warunki pogodowe i glebowe sprzyjają produkcji alkoholu najwyższej jakości. Do produkcji likieru wykorzystywane są najlepsze odmiany pomarańczy, a cały proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodziny Marnier Lapostolle. Charakterystyczne elementy jak wstążka i woskowe zamknięcie, które symbolizuje luksus i elegancji.
Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najbardziej wyrafinowanych i najlepszych na świecie. Mamy nadzieję, że przyjdziecie odwiedzić nas w nowej lokalizacji! Zmieniliśmy się dla was!