Kuchnia na Wielkanoc: przystawki z jajkiem w roli głównej
Szybkie przepisy na przystawki z kawiorem, szpinakiem i z anchois
Przepisy na Wielkanoc. Zacznijmy od jajka! Podzielmy się nim przy wielkanocnym stole. Wedle tradycji i obyczaju. A potem spróbujmy pysznych przekąsek – oczywiście z jajkiem w roli głównej.
Mucha Ihnatowicz poleca na Wielkanoc:
„Co było pierwsze: jajko czy kura? To pytanie zadał już Arystoteles. Filozof doszedł do wniosku, że obie formy musiały istnieć równolegle, bo dziecko nie może być przecież powołane do życia bez rodzica. Według mitów filipińskich i indyjskich, świat powstał z ogromnego jaja. Z kolei święty Jan Damasceński mówił o tym, że kosmos podobny jest do jaja: skorupa jest niebem, wyściełające błony to obłoki, białko przypomina wodę, a żółtko – ziemię.
W kulturze pogańskiej Słowian jajko było symbolem nowego życia i dlatego na wiosnę, gdy wszystko budziło się z zimowego snu, ludzie dawali je sobie w prezencie. Z czasem jajko zostało zaadoptowane przez chrześcijaństwo jako symbol zmartwychwstania. Kościół początkowo chciał rozdzielenia tradycji chrześcijańskiej od obrzędowości pogańskiej, zabroniono więc spożywania jajek w okresie Wielkanocy. Zakaz ten jednak cofnięto w XII wieku. Dziś bez wielkanocnych pisanek nikt nie wyobraża sobie świąt w Polsce!
Najdroższymi jajkami na świecie są jaja carskie wykonane ze złota, zdobione kamieniami szlachetnymi, projektowane dla rodziny Aleksandra III Romanowa w pracowni złotnika Petera Carla Fabergé. Do wybuchu rewolucji powstało ich 54. Kilka lat temu na aukcji w Londynie jajko Fabergé z 1902 roku, z zegarem i miniaturowym kogutem, który wyskakuje z jaja, aby sygnalizować godzinę, zostało sprzedane za rekordową sumę 18,5 miliona dolarów. Ale jaja! ;-).”
Jajka z zielonym kawiorem
SKŁADNIKI: 4 jajka przepiórcze ugotowane na półtwardo, kilka zielonych szparagów, gruba sól morska, szklanka bulionu, surowe białko, 1,5 łyżki żelatyny, zielony sok ze szpinaku
PRZEPIS: Gorący bulion wymieszać szybko z białkiem. Zagotować i zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w paru łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Mieszając, rozpuścić ją w bulionie, przecedzić przez lnianą ściereczkę i dodać sok ze szpinaku. Jajka obrać do połowy, ściąć białko na czubku i pipetką upuszczać kropelki stygnącej galaretki na jajko. Podawać na grubej morskiej soli z zielonymi, ugotowanymi al dente szparagami. Zamiast szpinakowego kawioru można użyć zielonego mrożonego groszku krótko gotowanego.
Bułeczki ze szpinakiem i jajkiem
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe: 40 dkg mąki, 15 dkg masła, 5 dkg świeżych drożdży, 3 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 2 jajka + 2 żółtka
Nadzienie: świeże jajka, szczypiorek, bazylia
PRZEPIS: Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie z cukrem oraz sól, jajka i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta zrobić rulon, pokroić na kwadraty i pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez 15–20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić. Wydrążyć środek każdej bułeczki, wlać w zagłębienie całe jajko i zapiec w piekarniku do chwili, gdy się zetnie. Posypać szczypiorkiem, ozdobić listkami bazylii.
Jajka z anchois
SKŁADNIKI: 4 jajka, 3 fileciki anchois, łyżka siekanego szczypiorku, 8 łyżek tartego parmezanu, 2–3 łyżki majonezu, sól, pieprz, paseczki anchois do dekoracji
PRZEPIS: Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Obrać ze skorupek i lekko ściąć od spodu, by pewnie stały na półmisku. Z górnej części każdego jajka wyciąć połowę białka i zmiksować z żółtkiem, anchois, szczypiorkiem, parmezanem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem łódeczki z białka. Udekorować paskami anchois.
Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!